BLOG

BŐVEBBEN A PORRÓL...

BB
2021.05.20 11:06
BŐVEBBEN A PORRÓL...

Sokan nem tudják/gondolják, hogy a por valójában mennyire veszélyes lehet az ember szervezetére. A levegőben lévő porszemcsék jelentős hatással vannak légzőrendszerünkre, különösen a tüdőre. A légzőrendszer folyamatos irritációja súlyos egészségügyi következményekkel járhat, és gyakran végzetes is lehet.

Mi is alkotja a port?

A szabadban a por szabad szemmel látható, homokból és szennyeződésekből álló részecskék sokasága. Amíg a földön van, és nem kerül a levegőbe, nem jelent különösebb veszélyt. A háztartásokban viszont sokkal nagyobb a por kockázata. Összetétele is jelentősen eltér a kinti portól. A háztartási por általában az elhalt bőr részecskéiből áll. Ez lehet emberi és állati is. További összetevői pedig a haj, szőrzet, virágpor, mikroműanyagok, baktériumok, elhalt bogarak, stb. Alapvetően elmondható, hogy a háztartási port minden háztartásban más és más részecskék alkotják.

Az emberek már régóta együtt élnek a porral, így sokaknak nem is okoz érezhető problémát. Viszont vannak olyanok, akik elviselhetetlenül szenvednek a portól. Ők az allergiások, kisgyermekek és az idősebb korosztály. Szerencsére az allergia leggyakoribb megnyilvánulása nem túl drámai - a legtöbb esetben csak egyszerű szemviszketés, orrfolyás vagy bőrkiütéssel jár. Ha azonban a reakció súlyos, anafilaxiás sokk léphet fel.

Hogyan lehet megszabadulni a portól?

A ház rendszeres takarításáról sokat lehet olvasni. Különösen fontos, ha az ember több időt tölt ott. Min például most a koronavírus idején, amikor mindenki home office-ban dolgozik. Mindenképpen érdemes kipróbálni néhány korábban adott tippünket, melyekkel az otthoni levegőt tisztábban lehet tartani.
A bútorok és a padlók rendszeres portalanítása az egyik leghatékonyabb védekezés. A porszívó szintén kiváló szolgáltatást nyújt. Fontos viszont kiemelni, hogy porszívó takarítás közben felkeveri a por egy részét a szobában. A legjobb, amit ilyenkor tehet az ember, hogy a porszívót olyan személy használja, aki nem allergiás a porra.

A légtisztító nagyon hasznos társ a por eltávolításában. Egy jó minőségű HEPA szűrővel ellátott légtisztító a levegőben lévő részecskék akár 99,97%-át is képes eltávolítani, ebbe beleértve a mikroszkopikus port is, ami a legveszélyesebb az ember számára. Rendkívül egyszerűen használható. Ha a légtisztító levegőminőség-érzékelőkkel rendelkezik (például az Airbi légtisztítók), akkor az automata üzemmód a legjobb választás.
A leghatékonyabb megoldás a légtisztító és a porszívó közös használata. A porszívó eltávolítja a port a felületekről, a levegőbe került részecskéket pedig a légtisztító szívja be.

A por régóta a világunk része, amellyel évszázadok óta együtt élünk. Az egyetlen különbség a modern világban az, hogy ma már megértettük, hogy bizonyos betegségek szorosan összefüggésben vannak a por belélegzésével.