BLOG

MINDENT A VIBRÁCIÓS TRÉNERRŐL

BB
2023.05.23 09:00
MINDENT A VIBRÁCIÓS TRÉNERRŐL

Mennyire hasznos a vibrációs tréneren végzett edzés? Tényleg segítheti a fogyást, építheti az izmot, energizálhatja szervezetünket és sejtjeinket?

Az elmúlt években egyre népszerűbbekké váltak a vibrációs trénerek, sőt, komplett edzőtermek nyíltak, melyek a hasonló eszközökkel végzett edzésre építették szolgáltatásaikat. De valójában mennyire hasznos ez a mozgásforma? Tényleg segítheti a fogyást, építheti az izmot, energizálhatja szervezetünket és sejtjeinket?

 

MOST KIHAGYHATATLAN ÁRON A VIVAMAX SLIM CRAZY FIT BASIC VIBRÁCIÓS TRÉNER

76.990 Ft helyett 34.990 Ft

 

 

Hogyan működik a vibrációs tréner?

A vibrációs tréner különböző irányú, amplitúdójú és sebességű vibrálással ingerli a test sejtjeit és az izomzatot. A működés pontos mechanizmusáról bővebben olvashatsz szakértőnk írásában. Mivel alapvetően sportolók erősítésére fejlesztették ki, ezért kijelenthetjük: igen, valóban hatásos lehet a használata! Persze kitartóan és rendszeresen kell edzenünk a kívánt hatás elérésének érdekében, ráadásul, ha izomzatot is szeretnénk építeni, akkor nem elég csak ráállni a gépre, hanem különböző gyakorlatok végzése is szükséges lehet. (Szakértőnk összeállított egy komplett gyakorlatsort, melyet jó szívvel ajánlunk.)

 

Kinek ajánljuk és kinek nem a vibrációs edzést?

A vibrációs tréner használata egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag mindenkinek ajánlott:

  • az idősebb korosztály tagjainak
  • túlsúllyal küzdőknek
  • azoknak, akik kényelmetlenül érzik magukat egy edzőteremben
  • sérülés vagy betegség után lábadozóknak
  • sportolóknak, aktív életet élőknek
  • fogyásra vágyóknak
  • időhiánnyal küzdőknek
  • gerinckímélő mozgásformát keresőknek
  • mindenkinek, aki hatékony és trendi edzést keres.

Azonban vannak olyan kivételes helyzetek, amikor a vibrációs tréner használata egyáltalán nem ajánlott, sőt, veszélyes vagy káros lehet: terhesség ideje alatt, friss töréssel, protézissel, vesekő, illetve trombózis gyanúja esetén, továbbá szívritmuszavarral küzdőknek. De minden esetben érdemes konzultálni kezelőorvosával vagy egy képzett szakemberrel.

 

Egy kis eszköztörténelem

A mechanoterápiával foglalkozó Gustav Zander a mai edzőtermi erőgépek elődjének megálmodója.  A viktoriánus időkben praktizáló svéd orvos és ortopédus sérült, testi deformitással küzdő, tornagyakorlatokhoz gyenge fizikumú embereknek tervezett erőfejlesztő gépeket, melyek közül egyik gépével az 1876-ban megrendezett philadelphiai világkiállításon aranyérmet nyert. Zander saját intézetet is alapított, hogy segítsen a fizikai sérüléseket szenvedett munkásoknak, saját medico-mechanikus gimnasztikai könyve 1892-ben jelenhetett meg.1

Csaknem száz évvel később Vladimir Nazarov orosz tudós olimpikonoknak, balett táncosoknak mutatta be edzésprogramját. Az orosz űrprogram vezetője vibrációs tréninget fejlesztett ki az izomerő, az izomtömeg és a csontsűrűség megőrzésére antigravitációs környezetben. Az első ilyen vibrációs platform a német Galileo volt 1996-ban, melyet Dr. Carmelo Bosco, olasz tudós saját fejlesztésű gépe követett, a Nemes – ők azóta is a vibrációs platform technikai szempontból alapvető gépeinek számítanak.

 

Vibrációs tréner - kinek való, mennyit és hogyan eddzünk rajta?

A vibrációs tréning ajánlott sérülés utáni rehabilitációs edzés részeként, haladóknak kiegészítő edzésprogramként, szenior korosztálynak a csontsűrűség javítására. Ellenjavallt lehet néhány krónikus betegség esetén, valamint terhesség ideje alatt. Mielőtt belekezdünk a programba, kérjük hozzáértő, géphasználatban tapasztalt szakember, fascia tréner segítségét!

Rövid időtartamú, fokozatosan hosszabbodó edzésegységeket tervezzünk (maximum 10-20 min), figyelve saját testünk reakcióit, összhangban edzéscéljainkkal.  Ne „adagoljuk túl” a vibrációs ingert, szoktassuk a testünket fokozatosan ehhez az „új edzéskörülményhez”, és ha kezdetben rossz közérzetet, kellemetlenséget tapasztalunk, csökkentsük a rezgésszámot, esetleg az adott edzésegység időtartamát!

Figyelmesen olvassuk el a trénerhez tartozó használati útmutatót, és első lépésként a gyakorlatok kiindulóhelyzeteit váltogatva figyeljük meg, hogy a testünk hogyan reagál a vibrációs ingerre, majd később izometrikus gyakorlatokat, statikus kitartásokat is végezhetünk!

Edzés előtt és alatt érdemes folyadékkal hidratálni szervezetünket!

Ha már hozzászoktunk a vibrációhoz, célszerű napi edzésünkbe beépíteni egy helyes technikával elsajátított gyakorlat vagy gyakorlatsor nehezítéseképpen a vibrációs trénert. Mindig érdemes előbb a talajon gyakorolni, majd utána a tréneren is kipróbálni egy-egy erősítő mozdulatsort.

A fokozatosság mellett a rendszeresség is fő szempont legyen. Ha már jól mennek a gyakorlatok a tréneren, nehezíthetjük az adott mozdulatsort az ellenállásos edzések kedvelt eszközével, a gumiszalaggal.

 

Élettani alapok és tapasztalati tények

Fasciális hálózatunkban, kötőszöveti rendszerünkben számos receptor található. Ezek a receptorok érzékelik a meleget, hideget, a nyomást, a fájdalmat, saját testrészeink egymáshoz való viszonyát a térben.

A receptorok közül a Pacini-receptor egy mechanoreceptor, proprioceptor, mely az izom-ín átmenetben, a mély ízületi tokrétegekben található. A testen a végtagokban kevesebb, a gerinc melletti szalagrendszerben, valamint a csonthártyában több ilyen receptor fordul elő. A Pacinik szeretik a vibrációs ingereket, így amikor vibrációs tréneren gyakorolunk, ezeket a receptorokat stimuláljuk.

A vibrációs tréner jótékony hatásait napjainkban számos kutatás vizsgálja. A tudományos kísérletek tapasztalatai tényekre és mérésekre alapozzák megállapításaikat, többnyire egy-egy specifikus módszerrel és céllal készülnek. Bár még gyerekcipőben jár a vibrációs trénerrel végzett edzés előnyeinek sporttudományi igényű igazolása, néhány cikk visszaigazolja szervezetünk kötőszöveti rendszerére gyakorolt jótékony hatását.

A felfüggesztéses tréning (TRX), az instabil alátámasztáson végzett gyakorlatok (BOSU) és a vibrációs felületen végzett edzés izomaktivitásra és izomerőre gyakorolt hatását vizsgálták fiatal férfi tanulók körében. Instabil felszínen vagy vibrációs tréneren végzett bolgár squat (más elnevezéssel bolgár guggolás egy kitörés-variáció, melynél az elől lévő lábunk a talajon, a hátulsó egy padon, zsámolyon, felfüggesztésen pihen - a szerző megjegyzése) kivitelezése közben az elől lévő láb nagyobb izomaktivitást mutatott a hátsó láb felfüggesztése mellett összehasonlítva azzal, amikor az elől lévő láb stabil felszínen támaszkodott.2

A vibrációs stimulust sérülést követően is érdemes bevetni a minőségi gyógyulás támogatására: boka instabilitással élő atléták 6 héten át heti 3 alkalommal egész testet érintő vibrációs tréningen vettek részt, majd később a sportteljesítményük mérésekor a core-stabilizációs képességükkel összefüggésben jobban teljesítettek.3

Sportteljesítményt szenior korosztály körében is növelhetünk vibrációs eszköz használatával: 60 és 60 év feletti kontrollcsoport 6 hetes edzésprogram után az ellenállásos edzés a vibrációs tréninggel kombinálva jobb fizikai teljesítményt hozott.4

Összességében tehát elmondható, hogy a vibrációs trénerrel való edzés javítja a kötőszöveti keringést, segíti az anyagcsere-bomlástermékek eltávolítását és a gyógyulási folyamatokat. Javítja továbbá a testérzékelést, a propriocepciót, és a csonthártyára közvetetten ható vibráción keresztül támogatja a csontsűrűség javítását. Jó ingert jelent az izom-idegsérülést szenvedett betegek számára is a felépülés időszakában, mert segíti az ingerület-átvitelt az izomrost felé közvetíteni.

Fasciánkra, kötőszöveti rendszerünkre számos jó mozgásingerrel hathatunk, ezek közül az egyik a vibrációs stimuláció. Ha nem tudunk vibrációs tréneren gyakorolni, lokális vibrációs eszközt is bevethetünk a kötőszövet trenírozására, például a masszázspisztolyt vagy a vibrációs hengert.

A vibrációs eszközzel közvetlenül az ínt vagy az izomhasat tudjuk ingerelni, az inger az ideg/izom újrakondicionálását, valamint a sérült testrész kötőszöveti regenerációját segíti. Ezek a kiegészítő kezelések főleg azok számára nyújthatnak nagy segítséget, akik nem tudnak aktívan részt venni, gyakorlatsort végezni vibrációs platformon, mert sérülést szenvedtek vagy mozgásukban korlátozottak.

 

Maszárovics Ágnes: okleveles sportoktató, SMR- és fascia trainer

 

 

Forrás: https://www.vivaldi.hu/mindent-a-vibracios-trenerrol-b68.html