BLOG

BÚCSÚZZ A POLLENEKTŐL!

BB
2022.06.17 15:16
BÚCSÚZZ A POLLENEKTŐL!

A levegő pollenterhelése az év elején kezdődik, és tavasszal intenzívebbé válik. Az allergiások gyakran tapasztalják a pollen által kiváltott tünetek fokozódását.

Ahhoz, hogy otthon is nyugodtan tudjunk lélegezni, három lehetőségünk van: légmosó vagy légtisztító, esetleg légfertőtlenítő. Weboldalunkon mindhárom alternatívára található megfelelő termék. Míg a légmosó különösen alkalmas a hidegebb évszakokra, mivel egyszerre tisztítja és párásítja a levegőt, a légtisztító és levegő fertőtlenítő pedig egész évben teljes fókuszálással szűri ki a levegőből a szennyeződéseket, például a pollent. Mindhárom eszköz segít enyhíteni a tüneteket, ezáltal jobb közérzetet, valamint jobb alvásminőséget biztosít.

 

 

A virágpor tavasztól őszig repül...

A szénanáthótól szenvedők nagyon jól tujdák, hogy a pollenszezon kifejezetten hosszú. Az allergének széles választéka januártól szeptemberig tölti be a levegőt. A mogyorótól és az égertől kezdve tavasszal és nyáron a fű pollenjei úsznak a levegőben, majd nyár végén a pohárfű és a parlagfű. A fák, füvek és gyógynövények polleneinek hosszú listája megnehezíti az allergiás betegek életét.

 

A pollenallergia okai és tünetei...

A pollenallergia gyakran örökletes, és egy vagy több típusú pollenre adott reakciót jelent. Az immunrendszer reagál a pollenben lévő fehérjékre. A pollennel való érintkezés hisztamin felszabadulását idézi elő, ami a szem kötőhártyájának vagy az orr nyálkahártyájának gyulladásához vezet. Ha a pollenallergiát hosszú ideig nem kezelik, allergiás asztmává alakulhat ki. A legtöbb esetben a pollenallergia olyan tünetek formájában jelentkezik, mint az orrfolyás, a fájdalmas, kaparó érzés a torokban, a duzzadt, viszkető és égő szemek és bőrirritációk az asztmáig.

 

Mi segíthet a szénanátha enyhítésében?

Sajnos beltérben sem vagyunk védettek a pollen ellen. Gyakran viszünk virágport a szabadból otthonunkba, irodánkba a ruhánkon vagy akár a bőrünkön. A pollen ezután más textíliákon és bútorokon is megtelepedhet. Mivel az allergének nagyon kicsik, megtapadnak a porrészecskékben, majd a beltéri területeken is eloszlanak. Az otthoni és irodai alapos takarítás mellett érdemes légtisztítót vagy légfertőtlenítőt használni. Ezek segíthetnek a durva és kicsi részecskék felfogásában - utóbbi a teljes megsemmisítésben -, és ennek következtében csökkentheti a helyiség levegőjének allergének általi szennyezését. Ennek eredményeként a levegő minősége otthonában vagy irodájában drámaian javulni fog.

A helyiség levegőjének optimális páratartalma 40% és 60% között biztosítja, hogy a levegő kevésbé legyen szennyezett pollentől és egyéb részecskéktől. Ezek a kis részecskék a levegőben lévő vízcseppekhez tapadnak, ami megnehezíti őket, így a földre esnek. Innentől kevésbé képesek károsítani a légzőrendszert, mint amikor szemmagasságban lebegtek. A párásító vagy légmosó segíthet az optimális páratartalom megteremtésében a beltérben. Utóbbi a levegő párásítása mellett a levegő tisztításában is nagy szerepet vállal.