BLOG

VALÓBAN MÉRGEZŐ AZ ÓZON? A VÁLASZ: IGEN.

BB
2022.02.03 15:21
VALÓBAN MÉRGEZŐ AZ ÓZON? A VÁLASZ: IGEN.

A talajközeli ózon az egészségtelen levegő egyik fő okozója.

Tehát, ha azon töprengtél, hogy „valóban mérgező-e az ózon?”, a rövid, tömör válasz: igen. Fontos azonban megjegyezni, hogy létezik egy másik típusú ózon is, amelyet a „jó” fajtának tekintenek. Cikkünkben részletesen elmagyarázzuk az ózon fogalmát.

Mi az Ózon?

Az ózon egy gáz, amely három oxigénatomból áll, ezért képlete „O3”. Ez egy olyan gáz, amely a természetben nyomokban előfordul a sztratoszférában vagy a felső légkörben. Innentől megvédi az élőlényeket az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól.

Azonban nem minden ózon keletkezik és marad fenn a felső légkörben. Az „O3” a troposzférában is képződik, az alsó légkörben, amely közel van a Föld felszínéhez. Ez az ózon, amelyet „talajszintű ózonnak” neveznek.

 

Tehát mérgező az ózon?

Igen, az ózon egy mérgező gáz, amely nemcsak az embereket, hanem az állatokat és növényeket is károsíthatja. Számos egészségügyi problémát okozhat.

 

Mennyire mérgező az ózon?

Embereknél és állatoknál az ózon egészségügyi problémákat, például csökkent tüdőkapacitást okozhat. Ennek a gáznak való kitettség súlyosbíthatja az asztmát, irritálhatja a torkot, és köhögést is okozhat. Az ózon belélegzése mellkasi fájdalmakat és légzési nehézségekhez is vezethet. Egyes tanulmányok szív- és érrendszeri betegségekhez is kapcsolják.

 

Milyen koncentrációban mérgező az ózon?

Nem egészséges nyolc órán át (vagy tovább) 70 ppm feletti ózonszintben lenni. Minél több az ózon az alsó légkörben, annál mérgezőbb lehet a levegő. A talajközeli ózon hatással lehet a tüdőbetegségben, például asztmában és krónikus hörghurutban szenvedő egyénekre.

 

Mi a különbség a talajszinten és a magasban lévő ózon közt?

A légkörben lévő ózon körülbelül 90%-a a sztratoszférában található, UV-védelemként szolgál. Amíg az Ózon a sztratoszférában marad, nem ártalmas (ránk nézve). Ezen a magasságon (6,2-31 mérföld között a talaj/tengerszint felett) az ózon elnyeli a legtöbb UV-sugárzást. Megvédi a Földet szinte minden UVC-sugárzástól, a legtöbb UVB-sugárzástól és 50%-ban a Nap UVA-sugárzásától.

A talajközeli ózon bizonyos gázok közötti kémiai reakciókból származik. Ide tartoznak a nitrogén-oxidok (NOx) és az illékony szerves vegyületek (VOC). Ezek a gázok számos forrásból származnak, például erőművekből, ipari kibocsátásokból és járművekből.

 

Amikor NOx, VOC, naphő és napfény egyesül, talajközeli ózon keletkezik. A naphő és a sugárzás elősegíti ezt a reakciót.

 

Az ózon bejuthat az otthoni légkörbe?

Igen, biztosan be. Valójában a beltéri ózon egyik elsődleges forrása a kültéri levegő, ami könnyedén beszivároghat az otthoni légkörbe. Az otthoni levegő minőségét ronthatja (ózont termelhet) például a nyomtató, vagy egyes légtisztítók is. Ezért nagyon fontos egy légtisztító vásárlása előtt az előzetes tanulmányozás.

 

Mit lehet tenni a beltéri ózonszennyezés megelőzése érdekében?

Fontos, hogy az ózonon kívül szennyeződések, például penészgombák, gombák, baktériumok és vírusok is lehetnek a beltéri levegőben. Ezzel együtt az ózon és a beltéri levegőszennyezés megelőzésének egyik legjobb módja a légtisztító használata. Ez egy olyan eszköz, amely megtisztítja a levegőt, és eltávolítja belőle a szennyeződéseket. A leginnovatívabbak a kórokozókat, például baktériumokat, vírusokat és gombákat is elpusztítják. A legjobb, ha független laboratóriumi vizsgálaton esett át. Így biztos lehet benne, hogy a tisztító nem hoz létre ózont, hanem eltávolítja annak egy részét otthona levegőjéből. Ha van gázüzemű készülék a lakásban, például gáztűzhely, fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű szellőztetés is.

A benti dohányzást és légfrissítő spray-k használatát is korlátozni kell, mivel ezek több mint 100 különböző vegyszert bocsátanak ki. A szellőzőrendszerek és a nyitott ablakok jobb lehetőséget biztosítanak az otthoni levegő felfrissítésére.

 

A lényeg: a talajszintű ózon veszélyes

Ne feledd, a talajszinten képződő ózon mérgező, de a magasban lévő védelmező. Ezért érdemes elkerülni a talajközeli ózont és annak hatását.

Amennyire csak lehetséges, szükséges a beltéri levegő minőségének javítása, ami megfelelő szellőztetéssel és a benti dohányzás elkerülésével lehetséges. Emellett érdemes beszerezni egy ózont nem termelő légtisztítót is. Ilyen lehet például az Airfree levegő fertőtlenítő termékcsaládja.