BLOG

HOGYAN VÁLASSZUNK PÁRÁSÍTÓT? - 1. RÉSZ - TIPPEK ÉS AJÁNLATOK A VÁSÁRLÁSHOZ

BB
2021.03.03 14:18
HOGYAN VÁLASSZUNK PÁRÁSÍTÓT? - 1. RÉSZ - TIPPEK ÉS AJÁNLATOK A VÁSÁRLÁSHOZ

A megfelelő párásító kiválasztása mindig nehéz. Számos különböző kritérium befolyásolhatja a választást. Ezen írásunkkal szeretnénk segíteni a tökéletes készülék vásárlásának kiválasztásában. Legyen szó otthoni vagy irodai párásító berendezésről. A párásító optimális szintre növeli a beltéri páratartalmat, hogy mi és gyermekeink jól érezzük magukat, jobban tudjuk aludni.

Amikor ősszel és télen bekapcsoljuk a központi fűtést, a beltéri relatív páratartalom gyakran akár 30% alá is eshet. Az orvosok és szakértők szerint 40-60% között ajánlott tartani a páratartalmat. Az ember ezen értékek között érzi jól magát. Testünk ellenállóképessége növekszik, és jobban tudunk koncentrálni. Ezen felül a száraz levegő további veszélyeket jelent az egészségre és jólétre.

Első körben javasoljuk, hogy szerezz be egy beltéri páratartalommérőt a folyamatos ellenőrzéshez és a megfelelő értékek beállításához.

Páratartalommérőinket Kínálatunk -> Párásítás, páramentesítés -> Digitális páratartalom mérő menüpontban találod.

FŐ VÁLASZTÁSI KRITÉRIUMOK

Különféle választási kritériumok vannak, amelyeket figyelembe kell venned, amikor kiválasztod a személyes igényeidnek (vagy a család igényeinek) megfelelő légnedvesítőt. Először összefoglaltuk a három fő kritériumot, majd kifejtettünk további szempontokat, melyek befolyásolhatják a vásárlást.

MÉRET

A párásítók különféle méretben kaphatók. A Stadler Form a termék leírásában és a dobozon mindig jelzi az eszközök számára az ajánlott helyiségméretet. Kínálatukban a kompakt modellektől (korlátozott víztartó képességű és alacsony párásítási teljesítményű termékek ideális megoldást nyújtanak a kisebb helyiségek számára) egészen a nagyobb modellekig (nagyobb víztartó képességgel és magas párásítási teljesítménnyel ideálisak nagyobb helyiségekben) elérhető termékeket találunk. Fontos megállapítani, hogy mekkora helyiségről is beszélhetünk. Ha a többi helyiség ajtaja nyitva van, akkor bele kell számolni az alapterületbe ezen szobákat is. Ezt sajnos sokan elfelejtik felmérni vásárlás előtt, így csalódást okozva maguknak a későbbiekben.
Továbbiakban nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a passzív házaknál a szabályozott szellőztető rendszereknek ugyanaz a hatása, mint a nyitott ablakoknak. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen erősebb párásítót válassz a szellőztetett helyiségekhez. Ilyen esetben a szoba méretét kétszeres szorzóval kell számolni. A párásítók ajánlott szobamérete a nem szellőztetett helyiségekhez van számolva, így a legfeljebb 50 m2-re ajánlott párásítót szellőztetett helyiségek esetében 25 m2-esként kell kezelni.

VÍZKEMÉNYSÉG

A vízkeménység a vízben oldott ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium mennyiségének mértéke. Minél nagyobb az ásványi anyagok mennyisége, annál keményebb a víz. A különféle technológiák és készüléktípusok jobban vagy kevésbé reagálnak a magas vízkőtartalomra. Ha nem ismered a víz keménységét, érdemes a helyi vízszolgáltatóhoz fordulni.
Négy különböző típusú párásító létezik: ventilátoros párásító, ultrahangos porlasztó, melegpárásító és légmosó. Kevésbé kemény víz esetén mind a négy típust javasoljuk használni. Közepesen kemény víz esetén is használható mind a négy típus, de az ultrahangos porlasztók esetén a Cartridge vízlágyító patront sűrűbben kell cserélni. Ez csökkenti a víz keménységét, mielőtt azt a berendezés elporlasztja és a helyiségbe juttatja azt. Az ultrahangos membrán élettartalmát viszont veszélyezteti a keményebb víz. Magas ásványianyag-tartalomnál lényegesen csökkenhet a nem megfelelően kiválasztott párásító hatékonysága. Ebben az esetben a ventilátoros párásítókat vagy a légmosókat ajánljuk. Légmosók esetében is, ilyenkor a Cartridge vízlágyító patront sűrűbben kell cserélni. A meleg párásítók esetében a mészkő nagy része lerakódik, amit rendszeresen el kell távolítani. Mivel a vízlágyító patron sem képes eltávolítani az összes ásványi anyagot az ultrahangos párásítók fehér port (kalciumot), bocsáthatnak a helyiségbe, mely lerakódik a környező felületeken (pl. bútorok, virágok). Ha kemény víz esetén is mindenképpen ultrahangos párásítót szeretnél, javasoljuk, hogy keverjen a csapvízhez desztillált vizet. Ilyen esetben a karbantartási költségek mindig magasabbak, mivel a vízkőoldást gyakrabban kell elvégezni.
A vízkeménységétől függetlenül elengedhetetlen, hogy a készüléket mindig tisztán kell tartani, ezzel megakadályozza a baktériumok elterjedését, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy érdemes egy könnyen tisztítható eszközt vásárolni.

A LEGJOBB LÉGPÁRÁSÍTÁS RENDSZER KIVÁLASZTÁSA

Az összes párásító célja, hogy a relatív páratartalmat 40% és 60% közötti optimális szintre növelje. Minden rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos a megfelelő döntés meghozatala. Mint korábban említettem, négy különböző nedvesítési alapelv létezik. Most sorban bemutatjuk ezeket.

VENTILÁTOROS PÁRÁSÍTÓK

Ez a technológia a párolgás természetes elvén alapszik. Légnedvesítő betéteken át szívja fel a száraz beltéri levegőt, majd azt nedvesen a levegőbe juttatja. A levegő csak annyi nedvességet szív fel, amennyi az adott hőmérséklethez szükséges. Jellemzőjük, hogy nagyon halk, energiatakarékos rendszerrel működik, valamint gyerekszobába is ideális, mivel nem bocsát ki forró gőzt.

Ventilátoros hidegpárásítóinkat a Kínálatunk -> Párásítás, páramentesítés -> Párásító készülékek -> Ventilátoros hidegpárásítók menüpontban találod.

ULTRAHANGOS PÁRÁSÍTÓK

A vibráló ultrahangos membrán apró cseppekké alakítja a vizet, amelyeket azután egy ventilátor ködként fúj a helyiségbe, mielőtt elpárolognának. A látható köd hideg és biztonságos. Nem jelent veszélyt, ha a kisgyermek hozzáér. Jellemzőjük, hogy kis energiabefektetéssel működnek, ezáltal a fogyasztásuk is alacsony lesz, ellenben magas teljesítményt nyújtanak. Keményebb víz esetén a vízcseppekkel együtt porlasztják a kalciumot, mely nagyobb koncentrátum esetén fehér port eredményezhet a bútorokon. A hosszabb élettartam érdekében Cartridge vízlágyító patronnal kell használni, valamint szükséges a rendszeres vízkőmentesítés.

Ultrahangos hidegpárásítóinkat Kínálatunk -> Párásítás, páramentesítés -> Párásító készülékek -> Ultrahangos hidegpárásítók közt találod.

LÉGMOSÓK

A légmosó a párásító és a légtisztító kombinációja. A speciális párologtató tárcsák elnyelik a vizet, és egy ventilátorral a száraz beltéri levegőt átfújva a forgó nedves tárcsákon keresztül nedvesíti a helyiség levegőjét. A levegőmosók magas minőségűek, ellenben nagyon kevés energiát igényelnek. Árukból kifolyólag magasabb árkategóriába tartoznak, mivel légtisztító funkciót is ellátnak. Karbantartásuk igen egyszerű és költséghatékony. Viszont ebben a kategóriában különösen szükséges a rendszeres tisztítás.

Légmosóinkat Kínálatunk -> Légmosók, légtisztítók, légfertőtlenítők közt találod.

MELEGPÁRÁSÍTÓK

A vizet forráspontig melegíti a készülék, amíg az csírátlan vízgőzzé alakul. Ez a gőz optimálisan eloszlik a helyiségben. Magas szintű nedvesítési teljesítmény érhető el vele. A csíramentes gőz ideális allergiások számára. A párologtatók nagyon nagy teljesítményűek, ezért ezeket mindig higrosztatikus berendezéssel kell ellenőrizni. Mivel a melegítőlemez idővel felszívódik, a készüléket rendszeresen vízkő-mentesíteni kell.

Melegpárásítóinkat Kínálatunk -> Párásítás, páramentesítés -> Párásító készülékek -> Melegpárásító menüpontban találod.


Cikkünk folytatása a holnapi napon jelenik meg Hogyan válasszunk párásítót? 2. rész. Kritériumok címmel.