BLOG

TÍZ OK A PÁRÁSÍTÁSRA

BB
2021.05.17 19:11
TÍZ OK A PÁRÁSÍTÁSRA

A száraz levegő elsősorban télen alakul ki, amikor a kültéri hőmérséklet lehűlt, és a központi fűtés be lett kapcsolva.

A helyiségek szellőztetésével, nedves ruhák kiteregetésével és vízzel teli edényekkel a radiátoron javítható a páratartalom, de ezek csak rövid távú hatással bírnak, és nem is nagyon növelik a levegő páratartalmát. Fontos megjegyezni, hogy nem szükséges a 40% alatti relatív páratartalomban szenvedni. Tehetünk ellene.
A relatív páratartalom az egyik legmeghatározóbb tényező közérzetünk szempontjából. A szakértők 40–60% relatív páratartalom-szintet javasolnak, mivel ezen a tartományon belüli értékek a legmegfelelőbbek az emberi szervezet számára, és segítenek egészségünk megőrzésében. A párásító hasznos lehet az életminőség javításában a beltéri páratartalom hatékony növelésével. Az alábbi blogbejegyzésben felsorolunk tíz okot egy párásító rendszer beszerzésére.

1. Egészséges életmód

Nyálkahártyánknak bizonyos szintű páratartalomra van szüksége, hogy megakadályozza a gyulladást. Megfelelő párásítás esetén nyálkahártyánk gátat szab a kórokozóknak. Ezért kell a száraz beltéri levegőt vízpárával, gőzzel dúsítani, hogy a páratartalom egészséges értékre növekedhessen. Ha a páratartalom szintje nem elég magas, akkor megterheli az egész immunrendszerünket és könnyebben megbetegedhetünk.

2. Pihentető alvás

A nem elég párás beltéri klíma nyugtalan alvást okozhat. A túl alacsony, 40% alatti páratartalom nagyobb megterhelést jelent testünk számára, a jó, körülbelül 50%-os páratartalommal szemben. Ha a levegő optimálisan telített, testünk képes ellazulni. A csecsemők és a kisgyermekek különösen érzékenyen reagálnak a kiegyensúlyozatlan, túlságosan száraz beltéri klímára. Ezt úgy lehet orvosolni, hogy párásítóval növeljük a beltéri páratartalmat, így biztosítva a jobb alvást. Nátha és influenza esetén az optimális páratartalom javíthatja az olyan tüneteket, mint az orrdugulás és a köhögés, így jobban alhat.

3. Szabadabb lélegzés

A legtöbb allergiás beteg tavasszal veszi észre a pollen és a por részecskék jelenlétét a levegőben, amikor a hőmérséklet ismét elkezd megemelkedni. Az elégtelenül párás beltéri levegő óriási mértékben elősegíti a kis részecskék diszperzióját. A levegő nedvesítésével ezek a lebegő részecskék jobban összekapcsolódnak, megnehezítve saját maguk súlyát, így könnyebben a földre esnek. Ez megakadályozza, hogy ezek a kis részecskék diszpergálódjanak, így kevesebb az irritáció.

4. Kevesebb horkolás

Mindannyiunknak elegendő alvást kell aludnunk az egészség megőrzése érdekében. Ha azonban szobatársa, partnere vagy szomszédja horkol, az masszívan megzavarhatja az alvást. Különösen az a személy horkolása válhat még súlyosabbá, aki megfázással küszködik megnehezítve a légzését. Párásítóval a helyiség megfelelő páratartalmának biztosítása segíthet a légutak megtisztításában, és tartós megoldást jelenthet az ember horkolási problémájára.

5. Tisztább látás

A szem vörösségét és viszketését okozhatja a száraz beltéri levegő. Ugyanúgy, mint a bőrünknek, szemünknek is feltétlenül szükséges az állandó, egészséges páratartalom megőrzése.

6. Egészségesebb bőr

Bőrünknek stabil nedvességtartalomra van szüksége. A megfelelő kozmetikai termékek használata mellett nagyon fontos az egészséges beltéri klíma. Ez utóbbi elengedhetetlen a bőr feszességének és egészségének megőrzése érdekében.

7. Virágzó szobanövények

A virágok talaja rendkívül hatékonyan tárolja a nedvességet, a vizet. Ha a beltéri páratartalom túl alacsony, a levegő ezektől a növényektől veszi el a nedvességet. Ez a folyamat a növények károsodását, kiszáradását eredményezheti.

8. Bútorok fellélegzése

Ha a páratartalom túl alacsony, akkor a nedvességet elsősorban a szilárd anyagokból és tárgyakból kell kinyerni. Ilyenek például a bútorok, padlók. A nedvesség elvonásával a fából készült bútorok egyes részei megrepedhetnek, törékenyekké válhatnak. Emellett a festmények és egyéb tárgyak is károsodhatnak.

9. Harmonikus hangzású hangszerek

A fából készült hangszerek rendkívül érzékenyek a helyiség nedvességingadozására. Egy párásító berendezés megőrzi a helyiség megfelelő páratartalmát, ezzel megőrizve a hangszer eredeti, tökéletes formáját és összhangját a levegővel.

10. Statikus kisülések megszűnése

Ha a páratartalom megfelelő, nem lesz több statikus kisülés sem. Ennek oka a beltéri levegőben lévő víz mennyisége. Minél magasabb a páratartalom, annál kisebb a statikus elektromosság-felhalmozódás.

Párásító készülékeinket IDE kattintva találod.