BLOG

MIT TEHETÜNK, HOGY MEGVÉDJÜK CSALÁDUNKAT A VÍRUS ELLEN?

BB
2020.08.12 16:05
MIT TEHETÜNK, HOGY MEGVÉDJÜK CSALÁDUNKAT A VÍRUS ELLEN?

A vírus idején az otthon tisztasága még nagyobb prioritást élvez.

Az európaszerte emelkedő esetszámok és közelgő iskolakezdés miatt, ismét érdemes egy kicsit átgondolni, mi mindent is tehetünk, hogy megóvjuk szeretteink egészségét és persze a sajátunkat is. 

Védekezz tiszta környezettel és steril levegővel

  • Személyes higiénia

A személyes higiénia, a napi rutin betartásának minden formája továbbra is fontos. A munkából vagy vásárlásból való hazaéréskor lehetőleg azonnal cseréld le aznapi ruháidat, és otthoni, tiszta ruhát vegyél fel. Ha megoldható, mindezt zuhanyzással párosítva tedd meg. A gyakori kézmosás jelentőségét pedig talán már említenünk sem kell.

  • Étkező felületek fertőtlenítése

A konyhai pultok, ahol készül az étel, vagy az asztal, ahol étkezik a család kiemelten fotnosak. A konyhapult az a felület, ahol sokszor alig pár perc eltéréssel megfurdul a vásárláskori csomagolásában, a még feldolgozásra váró alapanyag, ahol kicsomagolás után sokan előkészítik a hozzávalókat, ahová gyaran letesszük a főzés vagy sütés során használt eszközeinket.

Vagyis, hiába távolítjuk el egy élelmiszer csomagolását, hiába hámozzuk, vagy mossuk az alapanyagokat, ha utána ugyanarra a felületre tesszük vissza őket. Hasonlóan érdemes a vágódeszkákra is tekinteni! Ezért a konyhapultot és étkezőasztalt nem csak használat után, de akár főzés közben is érdemes rendszeresen tisztítani. Fontos, hogy mindig legyen otthon valamennyi fertőtlenítőszer. Érdemes megnézni a boltok kínálatát, hiszen ma már számos környezettudatos terméket is találunk a tisztító és fertőtlenítő szerek között. 

  • Élelmiszer-előkészítés és -kezelés

A lehető leghamarabb távolítsd el az élelmiszerek eredeti csomagolását. Fontos, hogy amennyiben lehetőség van rá, tiszítsd meg a vásárolt áru el nem távolított csomagolását. Illetve, amit nem tudsz azonnal letakarítani, és csak napokkal, vagy akár hetekkel később tervezel felhasználni, azt teheted elkülített helyre, ahol nem keveredik a napi használatban lévőkkel, illetve ahol nem férnek hozzá gyerekek és háziállíatok. 

  • Textíliák tisztítása

Bár még mindig van némi bizonytalanság azt illetően, hogy pontosan mennyi ideig COVID-19 kórokozója mennyi ideig marad fertőzőképes a textileken, a gyakori mosás egyértelműen hasznos a vírus elleni védekezésben. Fontos, hogy naponta cseréld az aznapi viseletedet, és lehetőleg adott ruhához ajánlott legmagasabb hőmérsékletet biztosító programot használd a mosógépen. Ha mód van rá, használj szárítási ciklust, hogy biztosan elpusztuljanak a ruhákon lévő baktériumok.

Továbbá nagyon fontos a piszkos ruhák tárolási területének rendszeres fertőtlenítése, tisztítása, beleértve a mosógép körüli területeket is.

    • Szemetes gyakori ürítése és környezetének tisztán tartása

    Bár a szemetesben az új koronavírus gazdatest hiányában szaporodni nem fog, a szemtes fedele vagy ajtaja egy olyan hely, ahol a kezünk számos korábban kidobott  termék szennyezésével közvetett kapcsolatba kerülhet. Érdemes mos a szokásosnál gyakrabban üríteni a szemetest és gyakran tisztítani annak fedelét, ajtaját, vagy bármely részét, amivel érintkezhetünk. 

    • Használj légfertőtlenítőt

    Ha teheted, használj Airfree légfertőtlenítőt, hogy - TSS* technológiájának köszönhetően - biztosan megölje a rajta áthaladó levegőben lévő összes vírust és baktériumot: Airfree

    *TSS: termodinamikus sterilizációs rendszer, mely lényege, hogy magas hőmérsékleten semmisíti meg a rajta áthaladó összes mikroorganizmust. Nemzetközi laboratóriumok által végzett független tesztek megerősítik az Airfree hatékonyságát a vírusok, baktériumok, penész és allergének ellen. Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztáraknál elszámolható. OGYÉI igazolás: OGYÉI/44893-4/2017