BLOG

NEM ÁLL MEG AZ ISKOLA! - ÓVINTÉZKEDÉSEK SZÜLŐKNEK ÉS GYEREKEKNEK

BB
2020.09.25 10:08
NEM ÁLL MEG AZ ISKOLA! - ÓVINTÉZKEDÉSEK SZÜLŐKNEK ÉS GYEREKEKNEK

Nehéz, nap mint nap gyermekeinket az iskolába küldeni, várva a híreket, hogy vajon mikor küldik haza az osztályt. Adunk pár tippet, hogyan védheted meg őket. A karanténkorlátozásokat a kormányok világszerte enyhítik, ezzel lassan, de biztosan visszatérve felnőttek és gyermekek számára a normális élethez.

Az oktatáshoz való visszatérés sok gyermek számára kihívást jelentett. Az elmúlt hónapokat azzal töltöttük, hogy alkalmazkodjunk a napi rutin szükségszerű változtatásához. Gyermekként nehéz lehet a nyarat úgy eltölteni, hogy egyszer sem látogathatják meg nagyszüleiket, vagy mehetnek gondtalanul ki a játszótérre, el a moziba - szájmaszk és anya táskájában lévő fertőtlenítőszer nélkül. Szülőként szintén nehéz, hogy az elmúlt hónapokban olyan nagyon védett gyermekeiket visszaküldjék az iskolába, a járvány idején. Alábbiakban higiéniai tippekkel, pár pontban a karantén utáni óvintézkedésekben próbálunk meg segíteni olvasóinknak.

Karantén utáni óvintézkedések gyerekeknek

Miután rengeteg szülő, otthon több hónapig tanította gyermekét arra, hogyan legyen óvatos a koronavírus ellen, félelmetesnek tűnhet az a gondolat, hogy visszaküldje őt/őket az iskolába, ahol a társadalmi távolságtartás szinte lehetetlen. Jelen helyzetben, ez minden szülő rémálma. Szerencsére vannak olyan óvintézkedések, amelyeket megtehetünk, hogy megóvjuk a vírustól gyermekeinket és szeretteinket, vagy akikkel kapcsolatba kerülünk.

Oktasd gyermeked a koronavírusról szóló legfrissebb tudományokról!

A kutatók a világ minden tájáról származó adatokat gyűjtöttek, és arra a következtetésre jutottak, hogy eddig a SARS-COV-2-vel fertőzött gyermekek enyhe betegségben szenvednek, a COVID-19 az esetek 1-3%-át teszik ki a gyermekeknél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tudják elkapni a betegséget, vagy rosszabb esetben akár súlyos COVID-19 betegségben szenvedjenek. Ezért fontos, hogy ők maguk is vigyázzanak egymásra és betartsák a megelőző szabályokat, intézkedéseket.

A kormány átfogó irányelveket tett közzé, amelyek elősegítik az iskolák felkészülését a gyermekek osztálytermi visszatérésére. Ha a gyermekünk pontosan tudja, hogyan működik a vírus, kiket érint a legsúlyosabban, és hogyan csökkentheti a vírus vagy más baktériumok terjedésének kockázatát, az segíthet abban, hogy magabiztosabbá váljon, hogy képes legyen biztonságban érezni magát az iskolában is.

Egyszerű ebédek, könnyű étkezés.

A gyerekeknek az ebédszünetben kötelező a kézmosás és a távolságtartás. Az otthonról vitt ebéd esetén törekedjünk arra, hogy kevésbé legyen nehéz annak elfogyasztása. Ne most akarjunk gyermekünknek elegáns, több fogásból álló, nehezen fogyasztható ételeket készíteni. Fontos, hogy minél egyszerűbben, akár kézben, mint egy szendvicset, akár egy kanállal/villával el tudja fogyasztani azt. Amennyiben például rántott húst készítesz, mindig vágd össze egy-egy falatra, hogy gyermekednek ne kelljen az iskolában még a késsel is bajlódnia. Fontos, hogy lehetőség szerint az ételt a csomagolásból közvetlenül tudjon táplálkozni gyermekünk.

Gyümölcsök csomagolása esetén törekedjünk például a banánra, narancsra, mandarinra. Ezeket el tudja fogyasztani gyermekünk úgy, hogy közvetlenül nem ér hozzá a gyümölcs ehető részéhez; továbbá nincs szükség hozzá késre, villára.

Jó rutin az iskola után

A tudósok még mindig vizsgálják a koronavírus gyermekekre gyakorolt ​​hatását. Nyilvánvaló azonban, hogy a vírus különösen veszélyes lehet az idősebb felnőttek és a már problémás egészségi állapotúak számára. Annak érdekében, hogy a háztartásában és a nagycsaládban mindenki biztonságban legyen, érdemes megtanítani a gyermeket az iskolai biztonsági szabályok után az otthoni, „hazaérkezés” új rutinjára.

Fontos, hogy hazaérvén minden alkalommal alaposan mossanak kezet és azonnal öltözzenek át, vegyék le kinti/iskolai ruhájukat, és bújjanak otthoni, kényelmes ruhába. Ha tehetik, zuhanyzással kezdjék a délutánt, hogy teljes biztonsággal lehessenek otthon.

Az egészséges táplálkozás és a sok víz fogyasztása most különösen fontos mindenki számára. Próbáljunk otthon jó példát mutatni, rendszeres kézmosással, fertőtlenítéssel, és nagy-nagy odafigyeléssel (pl. senki se nyúlkáljon az arcához). Ideális esetben ezeknek a dolgoknak olyan normális szokássá kell válniuk, mint a reggeli és az esti fogmosás.

Otthon: biztonságos övezetben

Váljon szokássá a kilincsek, távirányítók, villanykapcsolók napi fertőtlenítése.

Érdemes légtisztító berendezést tenni a nappaliba, ahol a család a mindennapjait tölti, de legfőképpen a hálószobákba. Minden gyermek részére szükséges, szobánként egy-egy légfertőtlenítő elhelyezése, mely csökkenti a levegőben található allergén és légszennyező anyagok 99,99%-át (pl. pollen, állati szőr, poratka allergén, penészgomba, baktérium, vírus, illékony szervesanyag). A mi választásunk, az Airfree család.

A levegő minősége különösen fontos lesz az év hidegebb hónapjaiban. Sok kutató attól tart, hogy télen újabb hullám következik, mivel a kinti hőmérséklet egyre hűvösebb lesz, és az emberek több időt töltenek bent. A szezonális fertőzések jelenségét a kutatók már régóta vizsgálják. Nem irányíthatunk mindent, ami az osztálytermi környezetben történik, de biztonságos és tiszta környezetet biztosíthatunk családunk részére, otthon.

A hideg eljövetelével, a fűtésszezon beindulásával otthonunk levegője még veszélyezettebbé válhat. A levegő páratartalma kritikussá válhat. Érdemes tehát a nagy fűtés szezon előtt beszerezni egy páratartalommérőt és párásító készüléket, adott esetben, párásító vagy légmosó készülékeket. Következő cikkünkben részletesen kitérünk arra, hogy mikor érdemes párásítót és mikor légmosót választani.

A biztonság mindenki felelőssége

A tanárok és az iskola vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságban legyenek, miután enyhítik a karanténkorlátozásokat. Segíthető a munkájuk, ha minél jobban felkészültek a gyerekek az oktatásba való visszatérésre.

A kormány azt is javasolja, hogy minden reggel ellenőrizzük gyermekeink egészségét, rutinszerűen mérjük a hőmérsékletüket, és keressünk betegségre utaló tüneteket, például köhögést, torokfájást, súlyos fejfájást, testfájdalmat, hányást vagy hasmenést. Ha lázas, vagy kiderült, hogy szoros kapcsolatban állt egy COVID-19-es esettel, iskolai helyett otthon kell maradnia. Így később biztosan könnyebb lesz a visszatérés, valamint a szabályok betartása