BLOG

MI A PÁRÁSÍTÓK ÉS AZ AROMA DIFFÚZOROK KÖZTI KÜLÖNBSÉG?

BB
2023.04.20 11:42
MI A PÁRÁSÍTÓK ÉS AZ AROMA DIFFÚZOROK KÖZTI KÜLÖNBSÉG?

A párásítók és az aroma diffúzorok több szempontból is különböznek egymástól.

A párásítók és az aromadiffúzorok egyaránt vizet használnak, és emiatt gyakran összekeverik őket egymással. Míg az előbbi egész helyiséget párásít, az utóbbi pára formájában illattal tölti meg a helyiséget. Mivel az aromadiffúzorok kis mennyiségű vizet bocsátanak ki, gyakran kérdezik tőlünk, hogy ezek az eszközök használhatók-e párásítóként is. A válasz egyszerű: nem.

Vizuális különbségek a párásítók és az aroma diffúzorok között

A párásítók  és  az aroma diffúzorok közötti különbséget elég gyorsan meg lehet állapítani, ha ránézünk. Az aroma diffúzorok általában kisméretű dekorációs eszközök, így különböző formájúak és színűek, és jól illeszkednek a társalgók és irodák díszítőelemei közé. A párásítók ezzel szemben általában nagyobbak, mert nagyobb mennyiségű vizet kell kiengedniük a helyiségbe.

A párásítókkal ellentétben egyes aroma diffúzorok további fényfunkciókkal rendelkeznek a helyiség légkörének javítása érdekében. Ezek lehetnek különböző színű LED világítás vagy hangulatvilágítás, hogy pihentető légkört teremtsenek a szobában. A Stadler Form különleges lánghatású aroma diffúzorokat is kínál.

Egy utolsó szempont, amit érdemes megemlíteni a megjelenés szempontjából, a víztartály mérete. A párásítók általában nagyobb víztartályokkal rendelkeznek, így több vizet tudnak tárolni. A párásítóknál a műszaki adatoknál mindig fel kell tüntetni a párásító kapacitást (mennyi víz kerül a beltéri levegőbe óránként) és a vízmennyiséget. Ez utóbbi határozza meg a futási időt. Az diffúzorok kisebb kapacitással és kis víztartállyal rendelkeznek, mivel illóolajok porlasztására készültek. Technológiájukból és méretükből adódóan nem lehetnek nagy kapacitásúak.

 

Alkalmazási kör

A párásítókat és az aroma diffúzorokat különböző környezetekben használják. A párásítókat száraz helyiségekben, ahol alacsony a páratartalom. Ez gyakran előfordul a légkondicionált szobákban vagy a téli hónapokban, amikor a  fűtés kiszárítja a levegőt. A párásító növeli a páratartalom szintjét, és segíthet csökkenteni a szemviszketést, a bőrszárazságot, a száraz nyálkahártyát és a karcos torkot.

Az aroma diffúzorok viszont azoknak valók, akik azt szeretnék, hogy szobájuk jó illatú legyen, és élvezni szeretnék az  illóolajok előnyeit. Bármilyen helyiségben használható, amelyet illattal kíván megtölteni. Az illóolajok használata javíthatja a hangulatot, enyhítheti a stresszt és pihentető légkört teremthet a szobában.

 

Működési elvük

A párásítók és az aroma diffúzorok más-más funkciót töltenek be: a párásítók a közérzet és az egészség javítása érdekében növelik a páratartalom szintjét, míg az aroma diffúzorok az illóolajokat a közérzet és a hangulat javítása érdekében.

A két eszköz eltérő módon működik. A párásítók esetében általában négy különböző rendszert különböztetünk meg. A párologtatók felmelegítik a készülékben lévő vizet, és a forró vízgőz a beltéri levegőbe kerül. Az ultrahangos porlasztók esetében az ultrahangos technológiát használják a víz apró cseppekre történő felosztására, amelyek köd formájában kerülnek ki a helyiségbe. Egy párologtató beszívja a száraz beltéri levegőt, átvezeti a készülék belsejében lévő vízzel telített szűrőkön, és optimálisan párásítva visszaengedi a helyiségbe. Végül egy légmosó is a párolgás elvének megfelelően működik, és párásító és légtisztító kombinációja. A Stadler Form diffúzorok ultrahangos porlasztást alkalmaznak a helyiség illatosításához. Az ultrahangos aroma diffúzorok membrán segítségével apró cseppekre hasítják a vizet és az illóolajat, amelyek a helyiségbe kerülnek.

 

Párásítók aroma funkcióval

A döntés, hogy párásítót vagy aroma diffúzort használ-e, az Ön igényeitől és a helyiség típusától függ. A párásítók különösen hasznosak azokban a helyiségekben, ahol a levegő száraz, míg az aroma diffúzor bármely helyiségben használható, hogy kellemes illattal töltse meg és pihentető légkört teremtsen.

Ha ideális beltéri páratartalomra és kellemes illatra vágyik, akkor ezeknek az igényeknek is vannak megoldásai. Néhány párásítóhoz illóolajat adhat. A mi Ben például egy 3 az 1-ben eszköz. Nedvesíti a levegőt, kellemes illattal tölti meg a helyiséget, hangulatos gyertyavilágítás/tűz hatását nyújta. Az Oskar párásító családja, valamint a Robert és George légmosóink rendelkeznek egy illattartóval, amelybe cseppentheti a választott illóolajat.

Ha még mindig nem biztos abban, hogy az aroma diffúzor, a párásító vagy a kettő kombinációja megfelelő-e az Ön számára, telefonon vagy személyesen a Fogarasi úti üzletünkben szívesen adunk tanácsot a választáshoz.