BLOG

ÚJ VIVAMAX NATURE&RELAX HANG- ÉS DALLAMTERÁPIÁS (FEHÉR ZAJ) KÉSZÜLÉK

BB
2022.10.20 19:54
ÚJ VIVAMAX NATURE&RELAX HANG- ÉS DALLAMTERÁPIÁS (FEHÉR ZAJ) KÉSZÜLÉK

Dallamterápiával és fehér zajjal nem csak az alvásminőséget, hanem a koncentrációt és a tanulás hatékonyságát is javíthatjuk!

Dallamterápiával és fehér zajjal a jobb életminőségért!

Életminőségünket sok esetben egészen apró, valamely érzékszervünkre közvetlenül ható dolog is jelentősen befolyásolhatja. Ahogyan frusztrálóan hat egy adott környezetben el nem múló, kellemetlen, zavaró szag vagy az ablakon beszűrődő, éles fény, ugyanilyen intenzíven élhetjük meg ennek a másik oldalát is és javíthatunk közérzetünkön, alvásminőségünkön vagy akár koncentrációnkon, tanulási hatékonyságunkon is megfelelő környezeti hangok, dallamok biztosításával. A kisgyermekek különösen érzékenyek az effajta behatásokra, de a felnőttek körében is hasonló tapasztalatokról számolnak be.

Miért ennyire fontos az alvásminőség?

A mai rohanó és nyüzsgő világban a felnőttek és a gyermekek egyre növekvő hányada nem alszik eleget. Az alváshiány pedig növelheti a különböző krónikus betegségek, köztük a cukorbetegség, az elhízás és a depresszió kockázatát is. Emiatt egyre népszerűbbek az olyan eszközök, mint például a dallam- és hangterápiás vagy más néven fehérzaj készülékek, amelyek nem csak a jobb vagy gyorsabb elalvást segítik, hanem számos más hasznos funkcióval is rendelkeznek.

Mi az a fehér zaj és hogyan működik?

Egy kis tudomány: hogy jobban megértsük magát a kifejezést, elsőként meg kell ismernünk a hanghullám felépítését, amely frekvenciából (rezgésszám) és amplitúdóból (hanghullám mérete) áll. Nevét, azaz a „fehér” előtagot onnan kapta, hogy a fehér annak a felületnek a színe, amely a fény teljes spektrumát változatlanul veri vissza, ennek megfelelően pedig a fehér zajban is megtalálható az összes hallható hangfrekvencia.

Számos kutatás központi témája a fehér zaj emberekre gyakorolt hatása, amelyben egyaránt vizsgálják, hogy mennyire nyugtatóan hat a kisbabákra, javítja a koncentrációt vagy ellensúlyozza akár a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) tüneteit is.

Ezen kutatások igazolták, hogy a felnőttek 38%-kal gyorsabban aludtak el, ha fehérzajt hallgattak. Ennek oka többek között, hogy a fehérzaj hullámok- a háttérzajok elfedésével- segítik az agyhullámok szinkronizálását. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a fehérzaj egyenletes, monoton hangzása, lüktetése csökkentheti a hallgató érzékenységét a környezetből érkező kiszámíthatatlan, ezáltal zavaró zajokra.

A legnépszerűbb fehér zajok közé tartozik a ventilátor vagy a hajszárító hangja, a tömeg vagy a tenger morajlása, illetve a mosógép zúgása is.

Ventilátor hang- hallgassa meg az ikonra kattintva!

Milyen területeken alkalmazható még az alvás elősegítésén felül?

A fehér zaj alkalmazásának előnyei közé sorolható a jobb alvásminőség mellett a memória fejlesztése, a fülzúgás csökkentése, a koncentráció és a tanulási hatékonyság növelése, illetve a relaxáció elősegítése is, sok egyéb jótékony hatása mellett.

Milyen alvást és koncentrációt segítő hangokat ismerünk a fehér zajon kívül?

A fehér zajon kívül a rózsaszín és a barna zaj a legismertebb.

A rózsaszín zaj nagyban hasonló a fehér zajhoz, de kevesebb magas frekvenciát tartalmaz, energiája pedig 3 dB-lel csökken oktávonként. Kiegyensúlyozottan váltakoznak benne a magas és az alacsony frekvenciák. Nevét onnan kapta, hogy ezeken a frekvenciaértékeken a látható fény rózsaszínben jelenik meg. Tanulmányok szerint a fokozhatja az idősebb felnőttek mély alvását és javíthatja a kognitív teljesítményt is.

Rózsaszín zaj pl. a tenger hullámzása, az esőcseppek hangja vagy a falevelek suhogása a fán.

Rózsaszín zajok (tenger hullámzása, eső hangja, víz áramlása) - hallgassa meg az ikonra kattintva!

A barna zaj, ahogy a fehér- és rózsaszín „társai” is, szintén szélessávú, de alacsonyabb frekvenciájú hang, a fehér zajhoz képest tompábban, de mégis erőteljesebben hangzik. Energiája pedig a rózsaszín zajnál kétszer gyorsabban csökken oktávonként. A barna zajhoz kapcsolódó általános előnyök között említik a relaxációt, a jobb összpontosítást és természetesen az alvásminőség javítását is, illetve hasznos lehet a fülzúgás csökkentésében is.

Barna zaj pl. a vízesés, erős szél vagy vihar hangja is.

Barna zajok (éjszakai vihar hangjai)- hallgassa meg az ikonra kattintva!

 

VIVAMAX TIPP: Bizonyos fehérzaj készülékek nevükkel ellentétben nem csak fehér zajok, hanem rózsaszín- és barna zajok lejátszására is alkalmasak, ezzel is növelve felhasználhatósági lehetőségeiket. Ilyenek többek között a Nature&Relax hang- és dallamterápiás (fehér zaj) készülék is.

Mely hangok a legjobbak elalváshoz?

Az, hogy melyik fehér, esetleg rózsaszín vagy barna zajtól alszunk el vagy nyugszunk meg a leghamarabb, teljesen egyénfüggő. Érdemes több variációt is kipróbálni és megfigyelni, hogy melyik hat ránk a legkedvezőbben. De többek között nagyon népszerűek a természethangok, az tenger morajlása és kisgyermekeknél a ventilátor-, hajszárító hang vagy a magzati szívdobogás is.

Mely hangok a legjobbak a koncentráció elősegítéséhez?

A fentiekhez hasonlóan ez is sok esetben egyénfüggő, de általánosan kijelenthető, hogy az olyan semleges, egyenletes hangok, mint az eső vagy a folyók áramlása, általában jól működnek a fókusz fenntartásához, míg néhány esetben a madár- vagy más állatok hangja a leghatásosabb.

Melyek a legfontosabb szempontok a fehér zaj készülék vásárlásánál?

  • Applikáció vagy készülék? Célszerű kifejezetten olyan készülék vásárolni, amelyeket a fehér zajok lejátszására alakítottak ki. Habár online, így akár Youtube-on keresztül telefonon is elérhetőek fehér zajok, a hangminőség jelentősen eltérhet, természetesen a speciálisan e célra kialakított készülékek javára, illetve nincs lehetőségünk időzíteni sem.
  • Hangminőség: Az egyik legfontosabb szempont, hiszen nagyban befolyásolja a végeredményt. Lehetőség szerint érdemes a készüléket a boltban előzetesen kipróbálni.
  • Hangerő szabályozás: Ennek a funkciónak köszönhetően egyéni igényekhez, illetve helyiség mérethez is igazítható a készülék hangereje.
  • Időzíthetőség: Előnyös, ha a készüléken be lehet állítani, hogy bizonyos idő elteltével automatikusan kikapcsoljon.
  • További hang opciók: Rózsaszín és barna zajok, dallamok. Ezeknek köszönhetően a készüléket még sokrétűbben kihasználhatják, akár pihenéshez, tanuláshoz vagy idősebb korosztály számára is.

Hogyan használjuk a fehérzaj készüléket a leghatékonyabb módon az elalváshoz?

Ha a fehérzaj készülék használatával a gyorsabb elalvás a célunk, mindenképpen alakítsunk ki egy jól működő, esti rutint, amelynek ez a készülék is a részévé válik. Próbáljunk meg minden este ugyanabban az időpontban ágyba kerülni, és ne feledkezzünk meg a kellemes, meleg fürdőről vagy a bőrápolási és tisztítási rituáléról sem. A hálószobában biztosítsunk optimális fényviszonyokat, kapcsoljuk le a villanyt, állítsuk be másnapra az ébresztőórát és ezután már ne használjuk a telefonunkat sem. Ha mindezzel végeztünk, kapcsoljuk be a hang- és dallamterápiás készüléket a választott fehérzaj variációval. Optimális esetben a készülék időzíthető, így az éjszaka folyamán automatikusan kikapcsol.