BLOG

ÉRDEMES AKCIÓS LÉGTISZTÍTÓT VÁSÁROLNI?

BB
2022.06.10 08:54
ÉRDEMES AKCIÓS LÉGTISZTÍTÓT VÁSÁROLNI?

Útmutató arról, amit vásárlás előtt érdemes tudni...

Mielőtt akciósan vásárolna egy légtisztítót, hasonlítsa össze a többi piacon lévő termékkel. Az elsődleges szempont(ok) és az elérni kívánt cél megértése ugyanolyan fontos, mint a termék akciós megvásárlása és a pénzmegtakarítás.

A leggyakoribb okok, amelyek miatt az emberek légtisztítót vásárolnak, a következők csökkentése:

  • Allergiás és asztmás tünetek
  • Penész- és penészgomba spórák
  • Háziállat szőre
  • Dohányfüst

Számos tanulmány szerint az otthonok és középületek levegőjében - még a legnagyobb és legfejlettebb városokban is - magasabb a szennyező anyagok koncentrációja, mint a kültéri levegőben. És csak a közelmúltban, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ma már többen töltik idejük 90%-át vagy még többet bent. Ezeknél az embereknél az egészségügyi kockázatok általában jelentősebbek. Ebbe a csoportba tartoznak az idősek, a fiatalok, valamint a szív- és érrendszeri vagy légúti betegségben szenvedők.

Jelentős időt töltenek az irodákban, ami egy másik aggályt is felvet. Ezekben az épületekben mechanikus HVAC-t használnak, sok esetben nem megfelelő a szűrés és nincs levegőtisztítás. Érdemes ellenőrizni az iroda levegőminőségét, és beszerezni egy légtisztítót szükség esetén.

Ez a légtisztító útmutató választ ad számos leggyakoribb kérdésre arról, hogy mit kell figyelembe venni a légtisztító kiválasztásakor, és elmagyarázza a legújabb technológiákat és funkciókat.

Az EPA szerint a beltéri levegő minősége az öt legfontosabb környezeti egészségügyi kockázat közé tartozik. Csak a szennyezőanyag-forrás szellőztetéssel és szűréssel történő megszüntetése javítja a beltéri levegő minőségét.

Sokan változtattak életmódjukon 2019 óta, és az otthoni munkavégzés mellett döntenek, de már korábban felfedeztük, hogy a beltéri levegő minősége nem olyan jó, mint azt addig hittük. Huzamosabb ideig bent tartózkodni - különösen másokkal együtt -, és a rendelkezésre álló levegőt újra meg újra belélegezni felettébb egészségtelen.

Mindannyian naponta szembesülünk számos egészségügyi kockázattal: például zsúfolt repülőkön repülünk, autókat vezetünk, bizonyos füstöket lélegzünk be, vagy csapatban végzünk szabadidős tevékenységeket. Megértjük, hogy bizonyos kockázatok elkerülhetetlenek. De vannak bizonyos kockázatok, amiket elkerülhetünk, ha megalapozott döntéseket hozunk. A beltéri levegő minősége az az egyik kockázat, amely csökkenthető a megfelelő légtisztítóval.

A légtisztítók a környezeti levegő szűrésével segítenek csökkenteni az allergének és a levegőben lebegő szennyező anyagok számát. Egy-egy adott termék esetén, a specifikációitól függően az eltávolított szennyeződések száma eltérő lehet.

Íme az ígért, rövid útmutató arról, hogy mit kell tudnia egy légtisztító vásárlása előtt:

Elhelyezés

A légtisztítók a helyiség négyzetméterének megfelelően tisztítják a levegőt. Alapvető fontosságú, hogy a négyzetmétert a hatékonysággal összefüggésben vegyük figyelembe. Ne feledje, hogy a légtisztító hatékonysága modellenként eltérő; különböző mennyiségű levegőben lévő részecskék eltávolítására szolgálnak. Ennek eredményeként egy alacsonyabb kategóriájú légtisztító csak a részecskék 30%-át távolítja el; a jobb minőségű egységek akár 99,97%-át is képesek kiszűrni a káros részecskékből. Tervezze meg, hol helyezi el új légtisztítóját, hogy biztosan a helyének megfelelő méretetű tisztító berendezést válassza ki.

Légtisztító vásárlásának okai

Az emberek speciális igények szerint választanak légtisztítókat, például:

  •  Allergiák
  •  Azbeszt szigetelés
  •  Asztma
  •  Építőanyagok
  •  Piszkos HVAC szellőzőnyílások
  •  Lakberendezés
  •  Háztartási tisztítószerek
  •  Kültéri levegő szennyezettsége
  •  Rovarirtók
  •  Háziállat szőr
  •  Préselt fatermékek, azaz (új) szekrények
  •  Füst
  •  Nedves szőnyeg

A megfelelő légtisztító rendszer kiválasztása

Ha olyan minőségi egységet választ, amely a beltéri légtisztítókhoz Gold Standard szabványt használ, jelentős előnyökhöz juthat azon technológia és funkciók előnyeiből, amelyek lehetővé teszik otthona levegőminőségének és energiahatékonyságának figyelemmel kísérését, így a későbbiekben pénzt takaríthat meg.

Amikor vásárlásra adja a fejét, észre fogja venni, hogy kétféle légtisztító létezik: szűrő nélküli és szűrővel ellátott berendezés.

A levegőcsere az a sebesség, amellyel a kültéri levegő helyettesíti a beltéri levegőt. Ha kevés a természetes szellőzés, beszivárgás vagy gépi szellőztetés, a szennyezőanyag szintje megemelkedhet az alacsony légcsere miatt. A beszivárgás akkor következik be, amikor a kültéri levegő beáramlik a házba:

  •  ablakok és ajtók körül
  •  repedések a falakon, a padlón és a mennyezeten
  •  egyéb nyílások

Íme néhány specifikáció a vásárlás szempontjából:

  • Milyen gyakran kell a szűrőket cserélni?
  • A készülék kicsi és hordozható vagy nagy és nehéz?
  • Mi az energiahatékonysági besorolása?
  • Mekkora a zajszintje (decibelben)?
  • Mekkora az egység mérete?
  • Milyen tisztítási módszert alkalmaz a termék?

Légtisztító vásárlásakor elengedhetetlen a zajszint. Attól függően, hogy hol használja a légtisztítót, érdemes lehet egy csendesebb eszközt választani, például a háló- vagy a gyerekszobába.

Légtisztító üzemeltetési költségének kiszámítása

Látogasson el elektromos szolgáltatója webhelyére, keresse meg az egységnyi villamosenergia-költséget az Ön területén, és számítsa ki, hány órát kíván szánni a légtisztító működtetésére. Ez az információ segít kiszámítani működési költségeit.

Jellemzők és hatékonyság

Fontolja meg, milyen funkciókat szeretne légtisztítóján látni/használni: szeretne egy kikapcsolási időzítőt? Olyat, amelyiknek van szűrőélettartam-jelzője, amelyik automatikusan érzékeli a légszennyező anyagokat automatikus be- és kikapcsolással, vagy amelyik UV-fénnyel rendelkezik? Számos funkció már elérhető – néhány alapfelszereltség, míg a többi sajnos emeli a termék összköltségét.

A megfelelő légtisztító vásárlása viszont egyfajta befektetés az egészségedbe. Ne feledje: egy akciós légtisztító vásárlása nem ugyanaz, mint egy olcsó készülék vásárlása! A légtisztítók minden árkategóriában kaphatók, de minőségük és teljesítményük jelentősen eltér alacsonyabb árfekvés esetén. Javasoljuk azonban, hogy fektesse be a költségvetésén belül elérhető legjobb légtisztítóba. 

Technológiák

Aktív szén – semlegesíti a szagokat, megköti a gázokat és egyéb vegyi anyagokat, ezáltal eltávolítja a méreganyagokat.

Hőlég sterilizálási koncepció –  az Airfree termékek a forró levegőt alkalmazzák a sterilizáláshoz a levegő tisztítására. Minden egység belsejében egy 32 minicsatornás mag felmelegíti a szennyezett levegőt 200°C-ra, így alaposan sterilizálja a levegőt, és tiszta/tisztított levegőt juttat vissza a helyiségbe.

Előszűrővel ellátott –  segít meghosszabbítani az elsődleges HEPA szűrő élettartamát, egy eltávolítható/mosható szűrőréteg, amely megfogja a nagyobb részecskéket; jellemzően porszívózhatók vagy moshatók; a csereköltségeik pedig viszonylag alacsonyak.

Ionizáló az EPA nem ajánlja az ilyen típusú eszközöket – a levegőben lévő részecskéket töltik fel, amitől nagyobb részecskékre olvadnak össze. Az ionizálók hatástalanok HEPA szűrés nélkül; az ionizátorok ózont bocsátanak ki – otthoni használatra csak ózonbiztos ionizátorok jöhetnek szóba.

Garanciák

A légtisztító garanciája nagyon hasznos lehet. Ezt azonban ne feledje: minél rövidebb a gyártói garancia, annál rövidebb az egység élettartama.

Airfree LOTUS légtisztító, levegő sterilizáló
Szűrő nélküli termék.

Stadler Form ROGER okos légtisztító
HEPA szűrőbetéttel ellátott termék.