BLOG

GRILL TIPPEK

BB
2022.05.31 08:24
GRILL TIPPEK

Elektromos grill készüléket a Russell Hobbs-tól? Igen!

A elektromos grill készülékeket Önnek ajánljuk, ha:

  • időjárási viszonyoktól függetlenül szeret grillezni,
  • nem várja el, hogy kormos legyen az étel, azonban a grillezett ételek ízlelésében, fogyasztásában örömét lelné,
  • ízletes grill ételekre vágyik,
  • a grillezés előkészítési idejére nem szán 10 percnél többet,
  • szereti a kényelmet,
  • szívesebben állítja be a sütési hőfokot, mint kísérletezik a faszén, parázs megfelelő hőfokával,
  • hosszabb ideig grillezne, netán több részletben,
  • kiszámíthatatlan a vendégek érkezési ideje,
  • csak rövid időt szán a grill eltakarítására,
  • sikerélményre vágyik.

 

T I P P E K

Ne tegyen túl sok nyersanyagot a grill felületre, mert ha a húsok egymáshoz érnek, párolódni fognak, ahelyett, hogy sülnének. Sütés közben folyamatosan ellenőrizze, mennyire készült el az  étel. Ha a hús túlsül, akkor kiszárad, kemény és élvezhetetlen lesz.

Néhány lédús zöldség-gyümölcs (pl. paradicsom, hagyma, alma) grillezéséhez használhat olajjal bekent alufóliát, ebben gyorsan megpárolódnak. A sütés vége felé nyissa ki a csomagokat, hogy megpörkölődhessenek, színt kapjanak.

 

A húst tegyük alufóliába. A fóliát célszerű akkor is használni, amikor halat és húst akarunk egymást követően grillezni, mert a hús így nem veszi át a halszeletek aromáját. A halat csavarjuk kivajazott fóliába. 

Grillezésnél alapszabály, hogy a húst ne tálaljuk fel közvetlenül a sütés után, hanem hagyjuk egy ideig állni. Így a hús rostjai rugalmasabbak lesznek, és a leve egyenletesen oszlik el a belsejében.

Grillezéshez főleg a szaftos húsok jöhetnek számításba. Ha a hús túl sovány, akkor gyakran kiszárad. Ha combot grillezünk, akkor arra ügyeljünk, hogy a zsírréteg megmaradjon a hús tetején. A karaj széléről se hántsuk le a vékony zsírréteget. Inkább vagdossuk be a kés hegyével, és akkor a hús nem húzódik össze.

A hús akkor van kész, ha beleszúrunk egy tűt, és a kispriccelő húslé egyáltalán nem véres. Húshőfokmérővel lehet a maghőmérsékletet ellenőrizni, ez támpontot adhat, mennyire készült el az étel. A tapasztalt grillezők a tapintásos tesztben bíznak.

 

A grillezés ideje sok tényezőtől függ, ezek közül néhányat megemlítünk:

  • a levegő hőmérséklete,
  • a készülék hőfoka,
  • a nyersanyagtól (pl. fiatal állat vagy idősebb), az étel vastagságától.