GRILL TIPPEK
Elektromos grill készüléket a Russell Hobbs-tól? Igen!
A elektromos grill készülékeket Önnek ajánljuk, ha:
- időjárási viszonyoktól függetlenül szeret grillezni,
- nem várja el, hogy kormos legyen az étel, azonban a grillezett ételek ízlelésében, fogyasztásában örömét lelné,
- ízletes grill ételekre vágyik,
- a grillezés előkészítési idejére nem szán 10 percnél többet,
- szereti a kényelmet,
- szívesebben állítja be a sütési hőfokot, mint kísérletezik a faszén, parázs megfelelő hőfokával,
- hosszabb ideig grillezne, netán több részletben,
- kiszámíthatatlan a vendégek érkezési ideje,
- csak rövid időt szán a grill eltakarítására,
- sikerélményre vágyik.
T I P P E K
Ne tegyen túl sok nyersanyagot a grill felületre, mert ha a húsok egymáshoz érnek, párolódni fognak, ahelyett, hogy sülnének. Sütés közben folyamatosan ellenőrizze, mennyire készült el az étel. Ha a hús túlsül, akkor kiszárad, kemény és élvezhetetlen lesz.
Néhány lédús zöldség-gyümölcs (pl. paradicsom, hagyma, alma) grillezéséhez használhat olajjal bekent alufóliát, ebben gyorsan megpárolódnak. A sütés vége felé nyissa ki a csomagokat, hogy megpörkölődhessenek, színt kapjanak.
A húst tegyük alufóliába. A fóliát célszerű akkor is használni, amikor halat és húst akarunk egymást követően grillezni, mert a hús így nem veszi át a halszeletek aromáját. A halat csavarjuk kivajazott fóliába.
Grillezésnél alapszabály, hogy a húst ne tálaljuk fel közvetlenül a sütés után, hanem hagyjuk egy ideig állni. Így a hús rostjai rugalmasabbak lesznek, és a leve egyenletesen oszlik el a belsejében.
Grillezéshez főleg a szaftos húsok jöhetnek számításba. Ha a hús túl sovány, akkor gyakran kiszárad. Ha combot grillezünk, akkor arra ügyeljünk, hogy a zsírréteg megmaradjon a hús tetején. A karaj széléről se hántsuk le a vékony zsírréteget. Inkább vagdossuk be a kés hegyével, és akkor a hús nem húzódik össze.
A hús akkor van kész, ha beleszúrunk egy tűt, és a kispriccelő húslé egyáltalán nem véres. Húshőfokmérővel lehet a maghőmérsékletet ellenőrizni, ez támpontot adhat, mennyire készült el az étel. A tapasztalt grillezők a tapintásos tesztben bíznak.
A grillezés ideje sok tényezőtől függ, ezek közül néhányat megemlítünk:
- a levegő hőmérséklete,
- a készülék hőfoka,
- a nyersanyagtól (pl. fiatal állat vagy idősebb), az étel vastagságától.