BLOG

HOGYAN VÁLASSZ ELEKTROMOS FŰTŐTESTET?

BB
2022.02.02 15:11
HOGYAN VÁLASSZ ELEKTROMOS FŰTŐTESTET?

Elektromos fűtőpanel(ek) vásárlása előtt állsz? Akkor ezt a rövid cikket mindnképpen olvasd el!

Először is a legfontosabb szempontok a vásárlás előtt: helyiség(ek) kora, mérete, szigetelése, nyílászárók minősége, szoba fekvése, fal színe (a hozzá megfelelően illő fűtőtest színének kiválasztása szempontjából).

Először is meg kell mérni a helyisége(ke)t, ahová majd a fűtőpanel(ek) kerül(nek). Ehhez szükséges a padló mérete (négyzetméterben) és a mennyezet magassága. Miután megvan a befendő terület nagysága, mérlegelni kell, hogy elegendő-e egy fűtőtest a szobába. A fűtőtest típusát ezután érdemes kiválasztani. Jó hír, ha nedves, párás környezetbe kerül a panel, akkor is több típus választási lehetőség található az ADAX széles választékában.

Az ADAX figyelt a színek összhangjára is, így további jó hír, hogy a legtöbb panel szinte bármilyen színben (RAL színskáláról választható színekben) elérhető.

A fűtés teljesítményét nagyban befolyásolja a helyiség szigetelése, nyílászárók minősége és az épület életkora. Kevesebb légköbméterre eső teljesítményre van szükség az újabb házak és lakások esetében, ahol megfelelő a hőáramlás, míg az idősebb és kevésbé jól szigetelt lakások arányosan több watt teljesítmény szükséges négyzetméterenként. Az új építésű, jól vagy megfelelően szigetelt, új típusú nyílászárókkal ellátott helyiségek esetében 30 W/m2 szükséges fűtésteljesítménnyel lehet kalkulálni, míg idősebb házak esetén, szigeteletlen, régi típusú nyílászárókkal felszerelt helyiség esetében ez az érték akár 40 W/m2 is lehet. Bár a modern ablakok légmentesen záródnak, többnyire ezek sem szigetelnek megfelelően. Emiatt érdemes a fűtőpaneleket az ablakok alá helyezni.

Legutolsó, és legfontosabb szempont pedig a kiválasztott fűtőpanel megvásárlása előtt, érdemes ellenőrizni, hogy elérhető-e nagyobb fűtési teljesítménnyel rendelkező panel, mint a kalkuláció alapján kiszámolt, igényekre szabott fűtőtest. Pl. ha a szükséges fűtési teljesítmény eléréséhez 800 W-os panelre van szükség, akkor érdemes egyel nagyobbat, ez esetben az 1000 W-osat választani.