BLOG

OPTIMÁLIS HŐMÉRSÉKLET ÉS PÁRATARTALOM A LAKÁSBAN

BB
2021.05.07 11:55
OPTIMÁLIS HŐMÉRSÉKLET ÉS PÁRATARTALOM A LAKÁSBAN

Sosem árt beszélni az optimális hőmérsékletről és a megfelelő páratartalomról a lakás egyes részein. Más értékekkel kell számolni mind egy mosókonyhában, mind a nappaliban, mind pedig a konyhában. Ugyanis ezen helyiségek optimális levegőminősége eltérő lehet.

Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy mikortól alacsony annyira a páratartalom, hogy az emberi szervezetre káros legyen, mint, ahogyan arra sem, hogy mik azok a legmagasabb értékek, melyek még elfogadhatóak - hosszútávon is.

Az emberi igényeket általánosságban nézve, a legoptimálisabb hőmérséklet és páratartalom a hálószobában 20°C alatti hőmérséklet és 50-60%-os páratartalom, míg a nappaliban, ahol az ember családjával az ébren töltött időt tölti 21-22°C, 45-55%-os páratalommal ötvözve. A kisbás családok esetén a helyiségek hőmérséklete és páratartalma is magasabb értékeket kíván. (Vigyázat! A csecsemők hőháztartása nagyon érzékeny, túl meleg környezet nekik sem ajánlott!) A kisgyermekek szobájának ideális páratartalma 60-70%.

A lakásunk ideálisnál magasabb hőmérsékleténél a páratartalom alacsonyabbá válik, és az embernél könnyebben alakul ki torokfájás, köhögés, szemszárazság; míg a kelleténél alacsonyabb hőmérséklet és a magasabb páratartalom mellett a nyálkahártyák védekezőképessége csökkenhet.