BLOG

ÉRDEKESSÉG - PROFESSZIONÁLIS ROBOTOK AZ IROBOTTÓL

BB
2021.04.24 10:34
ÉRDEKESSÉG - PROFESSZIONÁLIS ROBOTOK AZ IROBOTTÓL

A laboratóriumból egyenesen a világűrbe.

iRobot 510 PackBot

Nyilvánvalóan az iRobot legsikeresebb robotja, amely már bevetésre került jó néhány kontinensen számos krízishelyzetben. A PackBot tökéletesen demonstrálja az iRobot eredményeit és filozófiáját. Okos, ellenálló és praktikus robot, amely ott segít, ahol az ember számára már veszélyes lenne a beavatkozás. Ezért is hívták segítségül az iRobot PackBot-ot 2001-ben a Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett terrortámadás után, valamint a Fukushima japán atomerőmű-balesetnél.

Öt konfiguráció minden esetre

A PackBot eredetileg bombák hatástalanítására lett kifejlesztve. Öt alapkonfigurációban vásárolható meg. Az iRobot 510 PackBot a HazMat Technicians konfigurációban képes kémiai anyagok, sugárzások vagy organikus vegyületek érzékelésére és beazonosítására. A First Responders teljesen kielégíti a SWAT (Speciális fegyverek és taktikai beavatkozó egységek, elsősorban rendőrségi és terror elhárítási feladatokra) követelményeinek igényét. Hatástalanítja a bombákat és felkutatja a veszélyes helyeket. Az iRobot 510 PackBot képes köveken, mocsáron, havon keresztül mozogni közel 10 km/h sebességgel. A PackBot felmászik a 60 fokos emelkedőkőn is.

Az iRobot PackBot irányítását egy 15 colos Amrel notebook biztosítja, az argó nyelven úgy nevezett OCU - Operator Control Unit. Ez a PackBot csomagolásának része és saját interferenciával rendelkezik, amely közli az operátorral az adatok széles skáláját. Például a notebook vagy a robot hátralévő üzemidejéről, annak helyzetéről, a környező feltételekről stb. A PackBot nagyfelbontású kamerával van felszerelve, hogy lehetséges legyen az Xboxhoz hasonló gamepad közreműködésével a robot irányítása. A kommunikáció 2,4 GHz és 4,9 GHz rádióhullámokon zajlik. Emellett lehetséges az optikai szálon történő összeköttetés használata is.

16 km egy feltöltésre

A robot ellenálló karjának köszönhetően képes fel- és lepakolni bármilyen tárgyat. A PackBot azonban nem csupán egy távirányítású gépezet. Az iRobot Aware 2 robot intelligens szoftverének köszönhetően képes teljesen önállóan, emberi beavatkozás nélkül is elvégezni a megadott feladatokat. A PackBot nem óriás. Mindössze 18,8 cm-es alapmagasságával nem kelt nagy tekintélyt, viszont csekélyebb méreteinek és a 96,5 cm hosszúságának (rövidített pót-szalagtalpak) köszönhetően majdnem mindenhová képes bejutni.

Az 52,89 kg-os teljes tömeggel dolgozni nem jelent számára problémát. A hivatalos források szerint a PackBot képes egy feltöltésre akár 16 km-es távolságot is megtenni, egyfolytában négy órát is felülmúló üzemidő alatt. Az iRobot három fajtájú manipulátort kínál a PackBothoz. A legmagasabb 208 cm magasságig nyúlik, a legkisebb csupán 74 cm-ig ér. Azok tömege 12,66 és 45 kg között változik. Ezek alapján a PackBot teherbíró képessége 2 és 14 kg között ingadozik.

Ott segít, ahol szükséges

A 2009-es év folyamán két ezer specializált PackBot robot érkezett repülőn Irakba. Megmentették sok civilnek és katonának az életét, akik a robot nélkül már valószínűleg soha nem tértek volna haza. Ugyanúgy hasznos munkát végzett a PackBot 2001-ben, New Yorkban a Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett terrortámadás után, valamint a Fukushima japán atomerőmű-balesetnél.

 

iRobot SUGV

Amíg az iRobot 510 PackBot a tömegére való tekintettel inkább a motorizált egységeknél szolgált, ezért gyakran a raktérben szállították, addig az iRobot SUGV éppen annak ellenkezőjét jelenti. Kicsi, könnyű, egyszerű irányítani és még egyszerűbb a használata. Ahhoz, hogy kijelölje a haladási irányt, elég egy head-up kijelző, az Xboxhoz hasonló gamepad és egy adókészülék, amely mindössze, kb. 2,7 kg tömegű.

Kicsi, könnyű, eltökélt

Az iRobot SUGV saját tömege 13,2 és 14,5 kg között mozog. Az alacsonyabb érték a 310 SUGV, a magasabb a 320 SUGV modellhez tartozik. Mindkét változat a Boing céggel való együttműködés során lett kifejlesztve. Hogy mi az iRobot SUGV leggyakoribb felhasználási lehetősége? Képzelje el azt a szituációt, amikor egy felderítés alkalmával áthalad egy veszélyes területen és rábukkan egy szűk alagútra, amely óriási veszélyt jelenthet.

Éppen az ilyen helyzetekre lett kifejlesztve az SUGV modell. Az operátor felteszi a fejére a head-up kijelzőt és a robot máris elindul a felderítésre. Pillanatok alatt megtudja, hogy az alagút belsejében ellenséges csapatok bújtak meg, vagy csak az egerek és a patkányok bújócskáznak. A robot elfér egy úgynevezett MOLLE katonai hátitáskában, ahonnan egyszerűen kivehető, amikor szükség van rá.

Látni és közben láthatatlannak maradni

A Robot jól tájékozódik majdnem minden körülmények között. A termo kamerának köszönhetően lát a sötétben, füstben vagy ködben is. A kamera 312x optikai zoommal és automatikus képélesítéssel kiváló minőségben jeleníti meg a lényeges részleteket nappal és éjszaka is. A következő praktikusan kigondolt dolgok közé tartozik a lézer távolságmérő, amely lehetővé teszi a pontos távolság meghatározását a robot és az objektum között.

Az iRobot kiemeli a játékkonzolokból átvett robot irányítási módját, amely időt takarít meg a szükséges kiképzéshez. Az iRobot SUGV leküzdi a 40 százalékos emelkedőt, 17 fokos oldaldőlési szög mellett. Maximálisan 10 km/h sebességet ér el és egy feltöltéssel képes 6 óránál is tovább működni. Az SUGV számára nem jelent akadályt a 20 cm magasságú lépcső felfelé jutás közben és a 25cm magasságú lépcső lefelé haladáskor.

iRobot Warrior 710

Univerzális robot, amely elsősorban katonai célokra lett kifejlesztve, de a katonai szektoron kívül is képes segítséget nyújtani. Megszámlálhatatlan olyan helyzet létezik, amikor hasznos lehet a 70 kg feletti és 12 km/h sebességgel közlekedő robot. Az iRobot Warrior 710 kiválóan alkalmas például illó anyagok szállítására. Képes szállítani fegyvereket, egészségügyi anyagokat, élelmet, sőt még a sebesült katonát is elvonszolja az ellenséges sávból ha kell.

A harci robot agya egy speciális iRobot Aware szoftver, vagyis egy könnyen konfigurálható, egyszerű program, amely a készülékek széles skálájában alkalmazható. A iRobot PacBottal szemben a Warrior 710 valójában egy jókora robot. Annak 157,4 kg tömegével maximum Hulk vagy Iron Man veheti fel a versenyt. A 88,9 cm hosszúsággal, 76,8 cm szélességgel és 45,7 cm magassággal viszont a többi professzionális robot kollégáitól nem különbözik túlságosan.

Noha irányításának hatótávolsága mindössze 800m, az iRobot Warrior 710 operációs képességeivel gazdagon pótolja ezt a hiányosságát. Játszva áthatol egészen 47 cm magasságú függőleges akadályokon, felmászik a 45 fokos lépcsőkön és ugyanúgy, le is megy rajtuk. Könnyű szerrel átgázol a 76,2 cm mély vízen is. A Warrior szó szerint jeleskedik a nehéz terepen a magasabb tömegének köszönhetően.

A Warrior 710 irányítását, ahogy a PackBot esetében, az operátor a speciális notebook, valamint a fejre tehető készlet segítségével végzi. A mobil variáns a kijelzővel ellátott szemüvegből (úgynevezett head-up), háton elhelyezett adóból, gamepad-ból és mikrofonnal ellátott fejhallgatóból áll. A készlet nem egész három kilógrammot nyom, ami lehetővé teszi a robot kényelmes irányítását. Az operátor kommunikációját a Warriorral ethernet rádió biztosítja.

iRobot 110 FirstLook


Az iRobot professzionális robotok családjának legkisebb tagja a 110 FirstLook modell, amely egy egészen különös csúfnevet és tulajdonságot kapott – dobáló. Ezzel a kicsi, 25,4 cm hosszúságú, 22,9 cm szélességű és mindössze 2,45 kg tömegű robottal valóban dobálóznak. Szegény FirstLook emitt berepül az ablakon, amott nekiütődik a falnak, vagy beesik a tetőn. De nem kell félteni, ez nem fáj neki.

Az iRobot ezt a modellt olyan célokra fejlesztette ki, amikor a katonai egység vagy a SWAT kemény fiúk speciális kommandója konfliktusba kerül egy olyan pszichopatával, akinek semmilyen lépését sem lehet előre kiszámítani. Egy ilyen egyén bebarikádozva egy elhagyatott házban, vagy túszokat tartva például egy bankban, óriási veszélyt jelenthet.

Ezért alkotta meg az iRobot a FirstLook tökmagot, amely hamarabb színre lép, mielőtt a kiképzett szakemberek megbilincselik az elkövetőt és kiszabadítják a túszokat. Mint ahogy már a neve is elárulja, a FirstLook berepül az ablakon, az ajtón vagy a tetőn keresztül. Két acél karja segítségével azonnal feláll a szalag talpára és megkezdi a mentő küldetést. Információkat a nem egész egy kilógrammot nyomó irányító modulból a 2,4 GHz és 4,9 GHz frekvenciákon veszi.

A iRobot FirstLook 110 olyan, mintha a bevetési egység további két őrszeme lenne. Négy beépített kamera segítségével értékes információkat nyújt az aktuális helyzetről, a tettesről, szükség esetén a túszokról. Annak alapján, amit az iRobot FirstLook 110 mutat, az egység tagjai tovább cselekedhetnek. A FirstLook viszont ennél sokkal többet is tud.

Elég kiegészíteni alapfelszereltségét akár kémiai fertőzést érzékelő szenzorokkal, különféle kezelő tartozékokkal, vagy további kamerákkal, beleértve a termo kamerát is, és máris megkapjuk ezt a kicsi, könnyű, különlegesen ellenálló, de közben okos segítőt, amely részt vesz emberi életek megmentésében.

iRobot Seaglider


Az iRobot Seaglider az iRobot robotok UUV csoportjába tartozik. A rövidítés eredetét, úgy mint ’Unmanned Underwater Vehicle’, szabadon úgy lehetne lefordítani, hogy ’pilóta nélküli tengeralatti vízi jármű’. A világ tengereinek vizeit jelenleg 135-nél több Seaglider térképezi fel nap, mint nap, fizikusok, kémikusok és biológusok számára. Mindemellett óceánkutatók, tengeri őrjáratok vagy akár a hadsereg segítségére is lehet.

Energia 10 hónapra és 4600 km-re

A „siklórepülő“ lehetővé teszi a mérések elvégzését hozzáférhetetlen helyeken, például akár az örök jég alatt is. A következő tervezett küldetések egyike az Antarktiszon élő cethalak táplálékláncának tanulmányozása lesz. Az iRobot 1KA Seaglider a jelenlegi konstrukciós tudomány csúcsát mutatja be. A pilóta nélküli mini tengeralattjáró tömege mindössze 52 kg. Habár a robot maximális sebessége csak 0,9 km/h, de a 20-1000 m közötti merülési mélységével kompenzálja azt.

Kisebb mélységekben a Seaglider képes leúszni 4600km-t is, 1 km mélységben azonban ez a távolság lecsökken 650 km-re. A küldetés céljától és kimenetelétől, függően az 1KA Seaglider számára nem jelent problémát egy feltöltéssel akár 10 hónapig is dolgozni. 16 - 45 fokos szögek alatt is megbirkózik a mélységgel és a kijelölt földrajzi pontok helyzetének megadása segítségével végzi el a feladatokat.

Tartozékok? Elég csak kiválasztani

A virtual Mooring csupán egy pont profilját használja ki, a Surface Drift kivárja a küldetést a tengerszinten bekapcsolt GPS-szel és feljegyzi a telemetriát. A Bootom Loiter üzemmódban a robot egy ideig csak szó szerint kóborol a beállított mélységekben és gyűjti az adatokat. Az utolsó üzemmód, a Sub-surface Porpoise, a tenger szintjének kutatására szolgál. Az iRobot 1KA Seaglidert mikroprocesszor vezérli, miközben az adatok gyűjtése a CF memóriára történik. Az operációs központ az Iridium műholdas telefonon keresztül van vele összeköttetésben. Az adatokat ezen a módon fogadja és jegyzi fel. Minden felszínre kerüléskor sor kerül az adatok elküldésére. A sárga UUV-hez számos tartozék rendelhető meg.

 

Forrási: irobot.hu