GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK - IROBOT

Hány év jótállás van az iRobot porszívó robotokra?

A porszívó és feltörlő robotokra egységesen, minimum 2 év garancia van, azonban a 250000 Ft felett 3 év. Akkumulátorra 1 év jótállás él.

Van-e valamilyen mellékhatása a készüléknek?

Nincs.

Mit jelent az iAdapt technológia?

Ez az iRobot takarítási és navigációs rendszere. Több tíz különböző érzékelő segítségével a helyiséget 67x monitorozza egy másodperc alatt, összekapcsolva ezt a 40 előre definált algoritmussal, ami lehetővé teszi az iRobot robotoknak, hogy valóban intelligensen és megfontoltan reagáljanak a szennyeződés mértékére vagy a helyiség alakjára.

Megfoghatom úgy a robotot, hogy ne legyen piszkos a kezem?

Igen. Minden Roomba fel van szerelve egy hordozó füllel, hogy kezünket tisztán tartva emelhessük fel a robotot és üríthessük ki a tartályát, vagy cipeljük a lakásban bárhová.

Jelzi, ha megtelt a portartálya?

Igen, egy optikai szenzor figyeli, hogy a roomba portartályát mikor érdemes üríteni, amit egy kijelző jelez a robot kezelőfelületén.

Hol tárolja a robot az összegyűlt koszt, és mliyen szűrőt használ?

A Roomba egy portartályban tárolja a felszívott szennyeződést. Ebben a portartályban található a szívómotor és a HEPA szűrő egyaránt.

Hogyan boldogul a földön lévő zsinórokkal?

A Roomba jól kezeli a földön levő zsinórokat, szőnyeg rojtokat. Ha a szőnyeg végén levő rojtokat a kefék begyűrik, akkor érzékelve a nyomatékot, visszafelé kezdenek pörögni, és így a Roomba kiszabadul.

Tud-e az iRobot Roomba csak egy bizonyos területen dolgozni?

Ha bármelyik modellen elindítjuk a „SPOT” üzemmódot, akkor a Roomba egy adott helyen - ahová éppen letesszük - csak körkörösen takarít. Először bővíti, majd szűkíti a kört. Ez kb. 2 percig tart. Ezt többször is el lehet indítani egymás után, ha szükséges.

Visszatalál a töltőállomásra?

A Roomba képes megtalálni önállóan a saját dokkoló állomását ha a munkáját elvégezte. Rácsatlakozik és feltölti önmagát. A dokkoló állomását úgy találja meg, hogy ha takarítás közben illetve annak végeztével, áthalad azon az infra nyalábon, amit az állomás sugároz. Ez a nyaláb nem több 1,5-2 m-nél. Ha ennél messzebb van a robot, akkor az állomást még nem látja. A Roomba úgy van programozva, hogy teljes lemerülése előtt még legyen ideje keresgélni a dokkolóját.

FONTOS! A dokkoló állomást, a fal mellé, olyan helyre - tapasztalat szerint mindig a legnagyobb helyiségben -  érdemes elhelyezni, ahol feltételezzük, hogy a robot könnyedén rátalál.

Érzékeli a tárgyakat ütközéskor?

A Roomba elején, az ütközőnél négy pásztázó infra nyaláb figyeli a tárgyakat, aminek a robot nekiütközhet. Ha a tárgy legalább 10 cm-nél szélesebb, akkor mielőtt még hozzáérne, egy pár centivel előtte lelassít, és úgy ütközik. Olyan vékonyabb tárgyakat, mint például szék vagy asztallábak, a robot nem érzékel, hanem normál sebességgel ütközik.

Leeshet a lépcsőn?

Minden iRobot Roomba modellnél infra szenzorok figyelik a padlófelszínt, így az felismeri a lépcsőt, és nem esik le. A robot emeleten is használható. A padlóról visszavert infra jelet értékeli a robot. Ha van jel akkor tovább halad, ha nincs akkor megtorpan és irányt változtat. Ezért nem esik le lépcsőről, asztalról, magasabb helyekről.

FONTOS! Az első használat esetén mindig legyünk a robot közelében, amikor ilyen helyekhez közelít, mert  a legkülönfélébb, egyedi kialakítású/színű tárgyak, burkolatok, szegélylécek, okozhatnak meglepetést a robotnak és a gazdájának.

Megszabhatom a robotnak, hogy bizonyos helyeken ne takarítson?

Minden Roomba készülékkel kompatibilis az u.n. virtuális fal. Ez egy elemmel működő, infra fényt kibocsátó szerkezet. A lakás bármely pontján elhelyezhetjük, ha azt akarjuk, hogy a robot bizonyos területeket ne tudjon megközelíteni, vagy átmenni egyik helységből a másikba.

Pontosan hogyan is végzi a feladatát egy robotporszívó?

Az iRobot porszívói egy tudatos logikán alapuló, összetett algoritmusok sorozata mentén, de nem szisztematikusan takarító robot. Másodpercenként 67 alkalommal monitorozza a környezetét Több mint 40 beprogramozott algoritmus alapján választ útvonalat és megoldást egy adott helyzetre. A távolság és az ütközési gyakoriság alapján számolja ki egy helyiség hozzávetőleges méretét, hogy optimalizálja a takarítás időintervallumát. Képes teljesen automatikusan kezelni a saját töltését, úgy, hogy a munkája végeztével az infra szenzorjai segítségével megkeresi a dokkoló állomását és rácsatlakozik. A Roombához adott gyári erőforrás egy 3000 mA NiMH akkumulátor, amit 3 óra alatt tölt fel a rendszer és cserébe a robot - gyári adat szerint 3 órát -, sok éves tapasztalatok alapján 2 órát képes takarítani, attól függően, hogy milyen padlófelszín van alatta. A 1,5 cm-nél magasabb tárgyakon, mint például egy küszöb, már nem halad át, csak nekiütközik és elfordul.

Nem tanulja meg a takarítása során az adott terület paramétereit, sem azt, hogy már kitakarított-e egy adott területet vagy sem. Működési elve szerint alkalmazkodik környezetéhez, és az adott problémás helyzettel találkozva igyekszik azt maximális tudása szerint megoldani, ezért azt fogjuk tapasztalni, hogy működése során bizonyos területeket nem csak 1x, 2x, hanem sokkal többször is kitakarít. Hatékonyságának ez az egyik titka.

Kényes bútoraim vannak. Mennyire tehet kárt bennük egy ilyen robot?

Kiegészítőként vásárolható felragasztható puha ütköző szalag, ami minden Roomba modellhez alkalmas. Ez segít megakadályozni a bútorok rongálódását.

Be lehet-e programozni a porszívót egy előre meghatározott időre?

A legtöbb robotot be lehet programozni a hét minden egyes napjára, külön-külön időpontra előre, hogy a robot mikor induljon el önállóan a feladatát elvégezni. Egy napra, csak egy programozást tudunk aktiválni.

Hogyan ismeri fel a különféle szennyeződéseket a padlón?

Ultrahang segítségével figyeli a szennyeződést, és ahol szükséges, rövid idejű intenzívebb lokális takarítást hajt végre az adott területen. Optikai porérzékelő a 770-től magasabb modellekben található. Továbbfejlesztett technológia, mely egy optikai szenzor segítségével még precízebben és hatékonyabban figyeli a portartályba kerülő szennyeződés méretét, és ahol szükséges, rövid idejű intenzívebb lokális takarításba kezd az adott területen.

Milyen tisztító eszközöket használ a porszívó?

A kinyúló oldalkefe a fal síkja mentén, a bútorok körül, hatékonyan takarítja az összegyűjti a szennyeződést. A kefemodulban egymással szemben forgó sörte és gumikefék kiváló eredménnyel dolgoznak a kosz összetereléséhez. A kihúzható portartályban levő szívó motor hatékonyan szívja fel az összeterelt koszt a két kefe közül.

Milyen padlófelületeket lehet használni az iRobot porszívó robotokat?

Az iRobot készülékei alkalmasak valamennyi padlófelület tisztítására, legyen az parketta, szőnyeg, linóleum vagy járólap. Kefemodulja gondoskodik arról, hogy a kefék mindig érintsék a felszínt, így optimalizálva a takarítás minőségét.

És végül, melyiket válasszam? Van jó ajánlatotok?

Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban hívj minket telefonon, hogy szakértő kollégáink a Te igényeidre szabva adhassanak ajánlatot, vagy írj nekünk e-mailt, esetleg nézd meg az általunk készített összehasonlító táblázatot, melyben a legtöbb műszaki paraméterrel külön kitértünk.

A táblázatot IDE kattintva találod!