BLOG

BEFOLYÁSOLJA AZ IDŐJÁRÁS AZ ALLERGIÁS TÜNETEKET?

BB
2022.03.04 13:37
BEFOLYÁSOLJA AZ IDŐJÁRÁS AZ ALLERGIÁS TÜNETEKET?

Közeleg a tavasz, a megújulás évszaka, az allergiások rémálma.

Tavasszal a fő allergén a fás szárú növények virága, melyek tél végétől nyár közepéig is virágozhatnak. Például a nyírfa, a nyár vagy a hárs. Nyártól majdnem az év végéig a gyógy- és fűfélék veszik át az uralmat, különösen erős lehet a parlagfű, a sóska vagy az útifű. Bármi is zavarja az embert, érdemes tudni, hogy az időjárás nagyban befolyásolja az allergiás tüneteket. Meghatározza, hogy mennyi pollen kerül a levegőbe, és hogy hogyan terjedjen. Például, ha enyhe a tél, akkor már februárban beindulhat a fák megporzása, és ezzel együtt az allergiások nehézségei is.

Az allergiások helyzetét befolyásoló fő időjárási tényezők a szél, a hőmérséklet és a páratartalom. A pollen terjedésének legrosszabb kombinációja a napos és szeles időjárás, valamint a száraz levegő. A szél jelentősen megnöveli a pollenszemek koncentrációját a levegőben, és különösen a fás szárú növények könnyebb pollenszemei ​​akár több kilométert is elvihetnek. Szeles napokon azt javasoljuk, hogy az allergiások lehetőleg ne hagyják el a házat, és zárják be az ablakokat, hogy a pollen ne kerülhessen be.

A forró nyár különösen a városokban okoz problémákat. Manapság magasabb az ózon és a szmog koncentrációja, és a pollenszemcsék nagyon jól kötődnek az autók kipufogóiból és kéményeiből származó szén-dioxid-kibocsátáshoz. Ez növeli a levegő pollenszennyezettségét.

Amikor elkezd esni az eső, a levegő páratartalmából származó vízrészecskék összekötik ezeket a szemcséket, és lehúzzák a talajra. Az eső utáni levegő ezért gyakorlatilag pollenmentes és ideális kültéri mozgáshoz. Paradox módon azonban az eső és a magas páratartalom is negatívan hat - ezek hatására a pollenszemek megrepednek, és így újabb és újabb allergéneket juttatnak a levegőbe. Az eső apró részecskékre bontja a szemcséket, amelyek a légáramlatok és a szél hatására sokkal tovább jutnak. A növények növekedéséhez is nélkülözhetetlen, ami további pollenszemek kialakulását feltétele.

Az allergiás szezonban az allergiások számára elengedhetetlen, hogy otthonuk levegője allergénmentes legyen. Az otthoni levegő szennyezettségének elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kövesse egy korábbi cikkünkben felsorolt teendőket, és vásároljon olyan légtisztítót, amely megszabadítja a pollentől, portól és egyéb beltéri szennyeződésektől.

Az iRobot Centrum Csapata az
Airbi SPRING légtisztító
t ajánlja,
amely már akár WiFi-s változatban is elérhető!